Stangaci: Persoana care are tendinta sa utilizeze jumatatea stanga a corpului pentru a realiza miscarile si gesturile obisnuite. A fi stangaci reprezinta un fenomen pur fiziologic, rezultand dintr-o lateralizare dominanta dreapta (dominanta a emisferei cerebrale drepte). Stangacia poate fi congenitala sau dobandita (consecutiva unei leziuni cerebrale stangi). Multa vreme s-a dorit reeducarea, nejustificata, a copiilor stangaci: a contraria un stangaci (interzicerea sistematica unui copil sa foloseasca mana stanga) risca sa creeze tulburari psihomotorii (ticuri, neindemanare), tulburari ale elocutiunii, scrisului sau cititului ori tulburari afective (emotivitate, conduita de opozitie, sentimentul culpabilitatii sau al inferioritatii). Dar este adevarat ca, plonjat intr-un univers conceput pentru dreptaci, copilul stangaci poate prezenta o intarziere de adaptare. Misiunea educatorului este sa ajute copilul sa stapaneasca spatialitatea cu scopul de a-i permite o mai buna realizare a performantelor sale.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S
Staniloaie, Dumitru: (n. 16 noiembrie 1903, Vladeni, jud. Brasov - d. 5 octombrie 1993, Bucuresti) - teolog si eseist. A absolvit Literele la Bucuresti si Teologia la Cernauti. Specializat la Atena, Munchen, Berlin, Paris, Belgrad. A fost profesor si rector la Academia Teologica din Sibiu, profesor la Institutul Teologic din Bucuresti, Doctor Honoris Causa al Facultatii de Teologie din Salonic, din Belgrad si al Universitatii Bucuresti. A facut inchisoare (1958-1963) si a fost reincadrat inmunca in 1965. Adept - ca si Nichifor Crainic - al ortodoxiei, a scris lucrari explicative in acest sens, care au sustinut, inainte de razboi, armatura ideatica a unor creatii literare, fiind, dupa razboi, percepute doar in cadrul restrans alspecialistilor: Ortodoxie si romanism, 1939; Iisus Hristos sau restaurarea omului, 1943; Carte de invatatura crestina ortodoxa, 1952; Teologia dogmatica ortodoxa, 1978; Spiritualitatea ortodoxa, 1981; Pozitia domnului Lucian Blaga fata de crestinism si ortodoxie, 1993; Catolicismul de dupa razboi, 1993. A tradus din greceste Filocalia, 10 volume, 1946-1981.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S
Stapedectomie: Ablatie chirurgicala a scaritei (unul dintre oscioarele urechii medii). O stapedectomie este indicata in cursul otospongiozei. Aceasta boala osoasa se caracterizeaza printr-o anchiloza, chiar printr-o imobilitate a scaritei, traducandu-se in acest din urma caz printr-o hipoacuzie (surditate).
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S
Starcul: este o pasare picioroanga, care se hraneste cu pesti mici, crustacee, insecte, amfibieni si mici reptile pe care le pescuieste in apele dulci sau sarate putin adanci. Isi infuleca prada dintr-o singura inghititura. Starcul reprezentat aici este starcul cenusiu care are irisul ochiului de culoare galbena. Poti usor sa identifici starcul in zbor, datorita pozitiei caracteristice a gatului sau, indoit in forma de S. In fiecare an, primavara, starcul revine in acelasi loc pentru a se reproduce. Masculul isi apara atunci un loc in arborele in al carui varf are de gand sa-si puna cuibul. Face parada si isi alege o femela care, dupa putin timp, depune intre 3 si 5 oua de culoare pala albastra-verzuie. Ouale sunt clocite de cei doi parinti: ziua de mascul, noaptea de femela. Dupa ce starcule tii ies din oua, parintii merg cu schimbul, zi si noapte, sa caute hrana. Aceste manevre dureaza pana cand puii ajung la varsta de 2 luni, cand isi parasesc parintii.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S