Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 2

Sabotaj - enciclopedia universala

Sabotaj:  Actiune de zadarnicire intentionata a unui lucru sau a unei activitati; a fost practicat indeosebi in timp de razboi.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera S

Sacalul (Canis aureus) - enciclopedia universala

Sacalul (Canis aureus):  Este un mamifer carnivor foarte asemanator la aspect cu lupul dar de dimensiuni mai mic iar culoare este mai spre galben rosiatic. La cap seamana mai mult cu o vulpe avand botul alungit si ascutit. Sacalul este recent aparut in fauna Romaniei. La inceput acest animal era vazut sporadic in zona Deltei Dunarii insa dupa 1990 se pare ca este un animal salbatic instalat definitiv in zona deltei. Deja sunt semnalari ale prezentei sale in lungul Dunarii,in partea de sud a tarii, dovada ca se simte bine in tara si incepe sa isi extinda arealul. Este cunoscut faptul ca acolo unde sunt lupi sacalii nu prea au succes. Pentru ca din zonele mentionate lupii au fost exterminati, sacalul a gasit un loc liber pe care nu a intarziat sa il ocupe. Sacalul este un animal foarte oportunist si foarte adaptabil, depaseste mult lupul la aceste calitati si de aceea cu voia sau fara voia noastra sacalul isi va face loc intre animalele salbatice de la noi. Problema este ca la fel ca orice animal nou aparut produce modificari in lantul trofic si poate avea efecte neplacute in evolutia si dezvolatrea altor specii, mai ales pentru cele din Delata Dunarii, care nu sunt adaptate si nu au mecanisme de aparare in fata acestui tip de pradator. Lungimea corpului unui sacal este de aproximativ 1m cu 50cm inaltime la greaban. Greuatatea maxima la care paote ajunge un sacal este de 15kg. Sacalul este un animal care vaneaza doar pe perioada noptii. De obicei ziua prefera sa stea in linistea vizuinii sale. Perioada de imperechere este in lunile februarie-martie si dupa o gestatie de 62 zile femela va naste pana la 8 pui care la inceput sunt lipsiti de vedere. Puii sunt intarcati dupa 3 luni si se pot reproduce de la varsta de un an.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera S

Sacalul comun - enciclopedia universala

Sacalul comun:  este raspandit in nordul Africii, in sud-estul Europei si in sudul Asiei; ruda sa, coiotul, traieste in sesurile si deserturile Americii de Nord. Acest caine salbatic este neobosit: el poate parcurge distante mari, alergand ore intregi. Vaneaza solitar sau in grup scotand tot timpul urlete. Se hraneste cu rozatoare, oua, insecte, mici antilope si, daca este necesar, nu ezita sa manance si starvuri. Este la fel de siret ca o vulpe. Atunci cand observa o prada tanara, cauta sa o izoleze de mama ei pentru a o ataca mai usor. Mirosul sau este foarte dezvoltat; atunci cand simte apropierea unui pradator, el scoate un strigat de avertisment de care profita toate animalele din imprejurimi. Primavara, femela naste intre 2 si 12 pui la adapostul unei vizuini.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera S

Sacrificiu - enciclopedia universala

Sacrificiu:  Ofranda rituala adusa divinitatii, in antichitate, constand in jertfirea unei fiinte; jertfa, sacrificare.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera S

« 1

2

3 4 5 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct