Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 4

SAE - enciclopedia universala

SAE:  Sigla organizatiei Society of Automotive Engineers si se foloseste pentru a descrie consistenta uleiurilor. SAE OW este foarte fluid la temperatura camerei; un SAE 50 este aproape ca mierea. Specificatiile SAE nu reprezinta insa un criteriu al calitatii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Safenectomie - enciclopedia universala

Safenectomie:  Ablatie chirurgicala a unei vene safene. Safenectomia este indicata in caz de insuficienta venoasa care se afla la originea greutatii resimtite, a durerilor, edemelor sau varicelor membrelor inferioare. Vena fiind scoasa, circulatia continua sa sc efectueze in mod normal, in principal multumita trunchiurilor venoase profunde. Safenectomia utilizeaza, in general, tehnica numita "stripping" care necesita o anestezie generala sau locoregionala. Este o interventie benigna care poate fi practicata in regim ambulatoriu (fara spitalizare). Dupa incizarea tesuturilor superficiale, safena este sectionata la cele doua capete. Prin incizia inferioara, se introduce un fir special prin vena, care este facut sa inainteze prin vena pana cand iese prin incizia superioara, unde firul este legat de vena. Tragand treptat de fir de la extremitatea cealalta, se scoate si vena o data CU firul. Safenectomia antreneaza uneori cateva dureri postoperatorii, dar subiectul poate merge normal dupa operatie. Pe traiectul venei apare un hematom, care dispare ta cateva zile. Rezultatul safenectomiei trebuie judecat dupa weo 3 luni de la interventie. In general, rezultatul este bun, itfitin ce priveste tratamentul tulburarilor venoase, cat si aspectul estetic al gambei; mai persista uneori mici vari-cozitati, care pot fi sclerozate ulterior.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Saga - enciclopedia universala

Saga:  Povestire apartinand vechii literaturi scandinave, in care faptele istorice se impletesc cu elementele mitologice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Saguna, Andrei - enciclopedia universala

Saguna, Andrei:  (n. 20 decembrie 1808 sau 1809, Miscolt, Ungaria - d. 16/28 iunie1873, Sibiu; nume la nastere: Andrei Atanasiu) mitropolit de origine aromana. A studiat Filosofia si Dreptul la Pesta, Teologia la Varset, a devenit monah la manastirea sarbeasca Hopovo (1833) . A fost profesor la Seminarul din Carlovat (Banatul Sarbesc) , apoi la Seminarul din Varset. Din 1846 vicar general al Episcopiei Ardealului, apoi episcop al Ardealului si mitropolit (la reinfiintareaMitropoliei Ardealului, 1864) . A alcatuit Statutul Bisericii Ortodoxe din Transilvania., care prevedea autonomia fata de stat si participarea laicilor comunitatilor locale la conducerea treburilor bisericesti. La1848 a fost presedintele Marii AdunariNationale a romanilor de pe Campia Libertatii de la Blaj. Membru de onoare al Academiei Romane (1871) , presedinte de onoare al Societatii "Transilvania din Bucuresti. A publicat Istoria Bisericii Ortodoxe rasaritene universale de Ia intemeiere pana in zilele noastre, 2 vol, 1860 si a lasat in manuscris Memorialul arhiepiscopului si metropolitului Andrei baron de Saguna sau Luptele nationale politice ale romanilor, 1846-1873. A editat Marturisirea ortodoxa a lui Petru Movila, 1855 si Biblia, 1858.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 1 2 3

4

5 6 7 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct