Test respirator: Examen care permite aprecierea functiei intestinale prin analizarea aerului expirat. In engleza, breath test. Testul respirator cel mai utilizat este testul hidrogenului care consta in masurarea continutului in acest gaz a aerului expirat dupa ce pacientul a ingerat o cantitate determinata de zaharuri (xiloza, lactoza, glucoza etc.), pe care le consuma microorganismele intestinale. O concentratie anormala de hidrogen evidentiaza fie o malabsorbtie a zaharului de catre intestinul subtire, fie o infectie digestiva. De fapt, eventualele dezechilibre microbiene ale intestinului subtire antreneaza o productie crescuta de hidrogen dizolvat in sange si exhalat prin plamani. Pacientul trebuie sa fi incetat orice tratament cu antibiotice in cursul lunii care precede examenul si sa nu fi suferit nici o purjare (pregatire pentru examenul radiologie al intestinului, de exemplu) in ultimele 15 zile care preced testul. In dimineata examenului pacientul trebuie sa fie a jeun (pe nemancate). Examenul dureaza intre 5 si 8 ore. El nu antreneaza nici un fel de efect nedorit.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T
Test TRH: Proba care utilizeaza TRH (abreviere pentru locutiunea engleza Thyrotropin Releasing Hormone, hormon care elibereaza tirotropina) cu scopul de a studia raspunsul hormonilor hipofizari, a caror secretie este stimulata in mod normal de TRH, in cursul bolilor care afecteaza hipotalamusul sau hipofiza.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T
Testamentul: Act juridic prin care o persoana (testatorul) dispune de intregul sau patrimoniu sau parte din el, dupa incetarea sa din viata. Este unul din modurile de a instraina cu titlul gratuit proprietatea si este reglementat in cartea III, t. II, cap. I, art. 800 si urm. Codul civil. Legea prevede ca, testamentul este un act revocabil prin care testatorul dispune pe timpul incetarii sale din viata, de tot sau parte din avutul sau.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T
Testare dublu-orb: Metoda comparativa a eficacitatii a doua terapeutici sau a unui nou medicament si unui placebo. O testare dublu-orb necesita participarea a doua grupuri de pacienti. Produsul testat este conditionat in acelasi mod ca si medicamentul utilizat ca referinta sau placebo. Medicul prescrie pacientilor unul dintre cele doua produse fara a avea el insusi cunostinta de natura sa. Atunci cand experimentarea este incheiata, se analizeaza rezultatele si se verifica, in caz de ameliorare, carui produs ii este datorata.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T