Tiranie: 1. Guvernarea unui tiran in Grecia antica. 2. Regim politic bazat pe conducerea discretionara a unui stat de catre un conducator care se impune prin dispretul legilor si teroarea ridicata la rang de politica oficiala.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T
Tireostimulina: Hormon secretat de catre antehipofiza (partea anterioara a hipofizei, mica glanda endocrina situata la baza creierului) si destinata stimularii sintezei hormonilor tiroidieni, precum si cresterii si proliferarii celulelor tiroidiene. Tireostimulina este cunoscuta sub numele de TSH (Thyroid Stimulating Hormone, hormon stimulant al tiroidei) productia sa este stimulata de un hormon hipotalamic, tiroliberina (sau TRH), si este reglata de catre hormonii tiroidieni. Tireostimulina poate fi masurata in sange. Acest dozaj este foarte util pentru supravegherea tratamentelor cu hormoni tiroidieni. Nivelul sangvin normal variaza intre 0, 2 si 3 microunitati pe mililitru. O crestere a nivelului sangvin al tireostimu-linei traduce aproape intotdeauna o hipotiroidie (micsorare a secretiei de hormoni tiroidieni) de origine tiroidiana; diminuarea sa este adesea reflectarea unei hipertiroidii (cresterea secretiei de hormoni tiroidieni). Acest nivel este interpretat in functie de cel al tiroxinei.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T
Tiroglobulina: Proteina, precursor al hormonilor tiroidieni, sintetizata de catre celulele tiroidiene si stocata in glanda tiroida.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T
Tiroidectomie: Ablatie chirurgicala a unei parti sau a totalitatii glandei tiroide. Tiroidectomia este o interventie chirurgicala frecventa, indicata in mai multe boli tiroidiene: hipertiroidie (cresterea patologica a productiei de hormoni tiroidieni), a carei forma cea mai obisnuita este boala lui Basedow, nodul izolat, gusa nodulara (hipertrofie a glandei asociata cu mai multi noduli), cancer tiroidian. Operatia se desfasoara sub anestezie generala; dupa o incizie orizontala a bazei gatului, chirurgul indeparteaza fie o mica tumora izolata (enucleare), fie jumatate din unul sau din ambii lobi care formeaza glanda (lobectomie zisa partiala sau subtotala), fie un lob intreg (lobectomie), fie chiar glanda intreaga (tiroidectomie totala). Tiroidectomia este o operatie benigna, dar delicata din punct de vedere tehnic, deoarece ea trebuie sa pastreze nervii recurenti, care au contact cu glanda si sunt responsabili de functionarea vocii, precum si micutele glande paratiroide, lipite de partea posterioara a lobilor tiroidieni, care controleaza metabolismul fosforului si calciului. Complicatiile acestei operatii (hemoragii, infectii locale) sunt foarte rare. In caz de ablatie totala, un tratament de substitutie prin hormoni tiroidieni trebuie sa fie urmat tot restul vietii.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T