Tiroidita: Inflamatie a glandei tiroide. Diagnosticul se pune in principal pe baza examenului clinic si a scintigrafiei. Tiroidita limfocitara cronica, ori tiroidita lui Hashimoto, este cea mai frecventa. De origine autoimuna, ea este caracterizata printr-o gusa foarte tare, prezenta anticorpilor antitiroidieni si evolutia posibila spre o hipotiroidie (micsorarea secretiei de hormoni tiroidieni traducandu-se printr-o incetinire a ritmului cardiac, o incetineala psihica, o ingrosare a pielii fetei si a pielii gatului, o paloare). Tratamentul face apel la luarea zilnica de tiroxina. Tiroidita subacuta a lui De Quervain este probabil de origine virala. Ea este marcata prin dureri vii in partea din fata a gatului, asociate adesea cu un sindrom gripal (febra, oboseala) si printr-o hipertiroidie (cresterea secretiei de hormoni tiroidieni) tranzitorie. Tiroida este umflata, dura si dureroasa la palpare. Aceasta afectiune evolueaza spontan catre vindecare in aproximativ sase saptamani.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T
Tiroidita lui Hashimoto: Boala tiroidiana benigna cu evolutie cronica, antrenand adesea o hipotiroidie (insuficienta a secretiei hormonale tiroidiene). Tiroidita lui Hashimoto survine, in general, intre 30 si 50 de ani. Este vorba de o boala familiala, autoimuna, care se manifesta printr-o gusa tare, de volum moderat, si prin semne de hipotiroidie (ingrosarea pielii, bradicardie, prudenta excesiva, constipatie). In absenta tratamentului, tiroidita lui Hashimoto evolueaza prin pusee spre o tiroidita profunda.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T
Tirotoxicoza: Sau tireotoxicoza totalitatea simptomelor consecutive unei hipertiroidii (secretie excesiva de hormoni tiroidieni).
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T
Tirozina: Acid aminat neindispensabil, sintetizat de catre organism pornind de la un alt acid aminat, fenilalanina. Tirozina intra in constitutia proteinelor. Pe de alta parte, ea participa la importante reactii chimice: este un precursor al melaninei (pigment al pielii), al unor substante care joaca un rol in transmisia influxului nervos (dopamina, noradrenalina) si ai hormonilor glandei tiroide. In mod normal, nivelul sangvin al tirozinei este cuprins intre 20 si 85 micro-moli (adica intre 3, 6 si 15, 4 miligrame) pe litru la subiectii mai mari de 2 ani, intre 35 si 75 micromoli (adica intre 6, 3 si 13, 6 miligrame) pe litru la copiii sub 2ani. Se intampla ca, la nou-nascuti, nivelul sangvin al tirozinei sa depaseasca aceste valori, dar este vorba de un fenomen temporar si nu patologic, legat de o imaturitate enzimatica. Principalele patologii legate de tirozina sunt enzimopatiile, bolile ereditare cauzate de un deficit in unele enzime care transforma tirozina, provocand acumularea ei in organism. Unele patologii sunt comune tirozinei si fenil-alaninei (fenilcetonurie). Altele sunt specifice, ca albinismul, alcaptonuria sau tirozinemiile.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T