Enciclopedia universala

articole cu litera T - pagina 80

Tragedia - enciclopedia universala

Tragedia:  este o specie a genului dramatic, in proza sau in versuri, reprezentand personaje puternice, angajate in lupta cu destinul potrivnic, cu ordinea existenta a lumii ori cu proprile lor sentimente, acest conflict solutionandu-se cu moartea eroului. A fost cultuvata in antichitate si revigorata in romantism. Scriitorii romani nu au apetenta pentru aceasta specie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T

Tragedie - enciclopedia universala

Tragedie:  Specie a genului dramatic aparuta in Grecia antica si legata initial de ceremoniile religioase inchinate zeului Dionysos. Aducea in scena personaje celebre ale istoriei sau legendei, insufletie de o mare forta pasionala, angrenate in conflicte puternice cu deznodamant nefericit.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T

Tragicul - enciclopedia universala

Tragicul:  Presupune un conflict intre: erou si destin (in tragedia antica greaca); datorie si pasiune, ratiune si sentiment (tragedia secolului al XVII- lea). Tragicul definea initial tragedia, specie apartinand genului dramatic. In literatura moderna, categoria tragicului este valorificata si in proza, in nuvela si in roman, cautandu-i-se si alte surse: confrntarea individului cu istoria (care ia locul destinului); lupta dintre instinct si aspiratia spre puritate sau perfectiune; banalitatea, absurdul sau ridicolul existentei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T

Trahee - enciclopedia universala

Trahee:  Conduct care face sa comunice laringele cu bronhiile si serveste la trecerea aerului. Peretele traheei este format dintr-o suprapunere de inele cartilaginoase orizontale in forma de potcoava, care, in spate, sunt inchise printr-un tesut muscular. Traheea este situata in fata esofagului, de care adera strans. Ea vine in continuarea laringelui, apoi se divide la inaltimea celei de a 5-a vertebre dorsale in doua bronhii principale, dand nastere arborelui bronsic drept si arborelui bronsic stang. Traheea poate fi sediul unei infectii (trahe-ita, traheobronsita), al unei tumori (cancer al traheei); in plus, unele boli se traduc printr-o atingere a traheei: traheo-malacie (ramolire) a traheei, policondrita atrofianta (degenerescenta) etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T

« 77 78 79

80

81 82 83 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct