Enciclopedia universala

articole cu litera T - pagina 81

Traheita - enciclopedia universala

Traheita:  Inflamatie acuta sau cronica a mucoasei care tapeteaza interiorul traheei. O traheita este, in general, de origine infectioasa (bacteriana sau virala), uneori iritativa (provocata, de exemplu , de inhalarea de substante toxice - produse clorate mai ales). Forma cea mai curent intalnita este traheita acuta virala, care se raspandeste prin epidemii de primavara si de toamna si care se vindeca spontan in cateva zile. O traheita este de cele mai multe ori asociata cu o rinofaringita, cu o laringita sau cu o bronsita (inflamatie, respectiv a rinofaringelui, a laringelui sau a bronhiilor; in acest ultim caz se vorbeste de traheobronsita). O traheita se manifesta prin chinte de tuse persistente, care provoaca o durere toracica. In primul timp, aceasta tuse este uscata, apoi, in cel de al doilea timp, este insotita de expectoratie in caz de extindere a inflamatiei la bronhii. Inainte de toate, tratamentul este cel al simptomelor traheitei (medicamente antitusive); antibioticele nu sunt prescrise decat in caz de infectie bacteriana.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T

Traheostomie - enciclopedia universala

Traheostomie:  Interventie chirurgicala constand in imbinarea traheei cu pielea. O traheostomie se practica dupa o laringectomie totala (ablatia intregului laringe, conduct situat deasupra traheei). La sfarsitul interventiei, chirurgul sutureaza traheea la o incizie cutanata deschisa pe gat. O canula de plastic sau de metal este pusa in trahee cu aceasta ocazie. Ea este lasata aici timp de un an cu scopul de a evita orice risc de stenoza (ingustare); subiectul trebuie sa si-o scoata in fiecare zi pentru a o spala cu apa si sapun. Din cauza disparitiei corzilor vocale (situate in laringe), pacientul trebuie sa urmeze sedinte de ortofonie pentru a invata sa vorbeasca cu o voce esofagiana (in felul ventrilocilor).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T

Traheotomie - enciclopedia universala

Traheotomie:  Interventie chirurgicala constand in practicarea unei deschideri a fetei anterioare a traheei cervicale - intre al 3-lea si al 4-lea inel cartilaginos - si in amplasarea aici a unei canule pentru a asigura trecerea aerului. Prin extensie, acest termen desemneaza si rezultatul acestei interventii. Traheotomia scurtcircuiteaza caile aeriene superioare (fose nazale, faringe, laringe) atunci cand acestea sunt obstruate, de exemplu de un edem sau de o tumora. Ea usureaza si reinnoirea gazelor respiratorii (oxigen, dioxid de carbon) in alveolele pulmonare, la unii subiecti atinsi de insuficienta respiratorie cronica, micsorand volumul cailor respiratorii care nu servesc direct schimburilor gazoase. In plus, in reanimare si la subiectii care sufera de o insuficienta respiratorie, ea previne incarcarea bronsica usurand aspiratia secretiilor. Traheotomia este realizata sub o anestezie generala usoara, completata eventual cu o anestezie locala. Ea este urmata de aplicarea canulei, care este de doua tipuri, de lungime si de diametru diferite, adaptate diferitelor indicatii ale traheotomiei. O traheotomie poate fi definitiva sau temporara. In acest ultim caz, orificiul se inchide spontan si se cicatrizeaza in cateva zile de la scoaterea canulei. Atunci cand traheotomia are un caracter definitiv, dupa cateva saptamani petrecute in mediu spitalicesc sau intr-un centru de convalescenta, subiectul poate sa se intoarca acasa. O traheotomie necesita o aspiratie bronsica; in plus, igiena canulei, intretinuta prin spalare zilnica cu ajutorul unei perii mici si a unei solutii antiseptice, ca si mentinerea permeabilitatii sale trebuie supravegheate cu scrupulozitate. Subiectii atinsi de o insuficienta respiratorie cronica si purtatori ai unei traheotomii definitive trebuie sa fie capabili sa-si acorde singuri aceste ingrijiri la domiciliu. De altfel, ei pot sa se alimenteze normal, iar traheotomia dandu-le posibilitatea sa-si piarda respiratia in mai mica masura, le asigura o mai buna autonomie. In mod obisnuit bine tolerata dupa un timp de adaptare de cateva saptamani, o traheotomie poate antrena totusi diverse complicatii, intre care cele mai importante sunt hemoragiile, survenind fie in cursul actului chirurgical, ca urmare a lezarii unui vas mic, fie din cauza unei infectii sau a manevrelor brutale sau stangace in cursul schimbarii pozitiei bolnavului sau a schimbarii canulei (pozitie defectuoasa, chiar expulzia canulei la un bolnav agitat); obstructia canulei cu secretii sau cu cheaguri sangvine; o infectie localizata la perimetrul orificiului; infectiile bronhopulmonare; leziunile peretelui traheal si riscul aparitiei unei fistule traheoesofagiene (canal patologic care pune in comunicatie traheea si esofagul) sau o stenoza traheala (ingustare cicatriceala a traheei); aceasta din urma complicatie poate fi tratata cu laser si chiar pe cale chirurgicala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T

Trahon - enciclopedia universala

Trahon:  Conjunctivita (inflamatie a conjunctivei) granuloasa cauzata de un germene din genul Chlamydiae, Chlamydia trachomatis, putand evolua spre cecitate (orbire). Germenele trahomului, foarte contagios, este raspandit indeosebi in tarile din Africa, indeosebi in cele ale Africii de Nord, si in Asia. El afecteaza mai mult de 500 milioane de indivizi si reprezinta prima cauza de cecitate din lume. Germenele, strict uman, se transmite prin intermediul mainilor murdare duse la fata sau al pulberilor aduse de vant. Contagiunea este frecventa in sanul aceleiasi familii. La inceput, trahomul ia forma unei conjunctivite foliculare (formata din ridicaturi translucide), observabila mai ales la pleoapa superioara, provocand mici leziuni care de cele mai multe ori trec neobservate. Apoi conjunctivita devine granuloasa (constituita din reliefuri mai mari si mai vascularizate) din cauza numarului crescand de foliculi si se formeaza, de la periferie la centrul corneei, o usoara opacitate care seamana cu un val. Dupa cateva luni, leziunile se cicatrizeaza, dar lasa sechele care pot altera vederea: prezenta pe cornee a unui val vasculogranulos, denumit panus, prezenta cicatricelor stelate pe conjunctiva pleoapei superioare. Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic. El este confirmat printr-un frotiu conjunctival, care se realizeaza prin recoltarea secretiilor cu scopul de a cauta prezenta chlamydiilor. El este completat, la nevoie, printr-un raclaj conjunctival, practicat sub anestezie locala, prin care se cauta celulele cu incluzii caracteristice (celule care contin colonii de chlamydii). Complicatiile formelor severe sunt in principal opacitatile corneene uneori foarte dense si responsabile de o scadere majora a acuitatii vizuale care poate evolua spre cecitate, modificari ale pleoapelor ca un ptozis (prabusirea pleoapei superioare) sau un entropion (intoarcerea marginii pleoapei, cel mai des cea inferioara, spre interiorul ochiului), asociata, in general, cu un trichisis (deviatie a genelor spre globul ocular, care se freaca de cornee si ii provoaca ulceratii). Se observa, de asemenea, o scleroza a aparatului lacrimal care impiedica scurgerea normala a secretiilor. Intr-un stadiu mai putin evoluat al bolii, aplicatia locala, pe o durata de cel putin trei saptamani, de colire si de pomezi antibiotice adecvate germenului permite sa se obtina regresia simptomelor. Tratamentul sechelelor este in esenta chirurgical. O buna igiena corporala si o spalare frecventa a mainilor permit sa se evite contaminarea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T

« 78 79 80

81

82 83 84 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct