Enciclopedia universala

articole cu litera T - pagina 86

Transilvania - enciclopedia universala

Transilvania:  regiune istorica a Romaniei. Suprafata: 103.093 km² (adica de 2, 5 ori mai mare decat Elvetia) . Pe teritoriul Transilvaniei (in Muntii Orastiei) a fost nucleul statului dac, iar in timpul ocupatiei romane cea mai mare parte din aceasta a fost inclusa in provincia romana Dacia, Hunedoara si Hateg fiind bogate in obiective arheologice din neolitic, epoca bronzului, perioada daco-romana si cea medievala. De altfel, Tara Hategului a fost primul pamant al actualei Europe aflat deasupra apelor Marii Sarmatice, acolo au trait dinozauri in conditii de insula. Civilizatia dacica a lasat complexul de sanctuare circulare si dreptunghiulare care reprezinta, de fapt, primul observatorastronomic de pe teritoriul Romaniei, din secolul II i.Chr. Transilvania a primit si colonisti germani, pentru a stavili la bariera Carpatilor navalirile barbare, apoi adepti ai Reformei, colonisti italieni. Maghiari si secuii s-au stabilit aici, triburi de goti, avari, care s- au amestecat in plasma culturala foarte veche a locului, geto-dacica, romanizata, alcatuind o entitate multietnica si multireligioasa greco-catolici exista numai aici si in Ucraina care ofera peisajului cultural romanesc bogatie, culoare, soliditate. In Transilvania a inceput odata cu Imperiul Austro-Ungar miscarea de regenerare spirituala, s-a format idealul unitatii tututor romanilor. Invatatii transilvaneni au colindat toate provinciile romanesti si au raspandit cultura scrisa, a fost formatori de scoala, de spiritualitate si de opinie romaneasca. Alba Iulia, Blaj, Sibiu, Brasov, Cluj au dat carturari emblematici ai tuturor omanilor. Pana astazi Alba Iulia, aflata pe locul capitalei dacice Sarmisegetuza, este semnul unitatii romanilor si acolo se serbeaza la 1Decembrie ziua nationala a Romaniei. Iar imnul actual al Romaniei a fost compus la1848 de brasoveanul Andrei Muresanu sipus pe muzica de un alt brasovean, Anton Pann, profesor la Scoala romaneasca din Schei. Difuz si de neinlaturat, semnul Transilvaniei vegheaza literatura romana: Gheorghe lazar a produs Colegiul Sfantu Sava din Bucuresti si Biblioteca nationala, Scoala Ardeleana a produs Academia Romana si pe Titu Maiorescu, prim ministru la Romaniei la 1877, anul independentei tarii, ASTRA a produs Marea Unire. Cand valurile potrivnice ale timpului si istoriei intuneca vremelnic corecta raportare la standardele valorice ale natiei, apelul la Transilvania se face auzit. Si nu este intamplator faptul ca, in pragul integrarii Romaniei in Uniunea europeana, voci ale Europei unite se refera tot la Transilvania, iar Sibiul a fost numit capitala europeana a culturii pentru 2007, anul integrarii, dar si anul Congresului Mondial al Francofoniei, care va avea loc la Bucuresti.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T

Transmisie - enciclopedia universala

Transmisie:  Sistemul de cuplare a vitezelor prin care puterea motorului este transmisa la roti. Scopul sistemului de cuplare a vitezelor este de a mentine un maxim de putere a motorului exercitata asupra rotilor, in orice moment, de la pornirea motorului si pana la atingerea unor viteze superioare. Marea majoritate a transmisiilor au 3-6 viteze. Motorul, prin intermediul vilbrochenului, ar invarti prea repede rotile si, de aceea, transmisia reduce rotatiile pe minut si permite motorului sa puna in miscare rotile. Transmisia manuala foloseste un schimbator de viteze. Transmisia automata foloseste in mod obisnuit turbine si un lichid pentru a transmite puterea de la motor la roti. Miscarea rotationala a lichidului de transmisie transfera puterea de la vilbrochen la roti. Diverse rapoarte de transmisie sunt necesare pentru a mentine operarea eficienta a motorului. Un raport mai scazut (de exemplu, viteza intai sau a doua) asigura o forta de torsiune maxima pentru a pune in miscare masina. Un raport mai ridicat (de exemplu, viteza a patra sau a cincea) permite mai putine rotatii pe minut pentru viteze adecvate autostrazilor. In general, cu cat rapoartele de transmisii sunt mai putine, cu atat mai putin eficienta este functionarea motorului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T

Transmisie automata - enciclopedia universala

Transmisie automata:  Transmisie care se schimba automat in functie de viteza, incarcatura si conditiile de drum. De asemenea, se mai numeste si cutie de viteza automata. Poate fi electrica sau hidraulica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T

Transmisie CVT - enciclopedia universala

Transmisie CVT:  Denumire pleonastica (ca atare, nerecomandata) pentru transmisia variabila continua. V. transmisie variabila continua si CVT.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T

« 83 84 85

86

87 88 89 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct