Enciclopedia universala

articole cu litera V - pagina 47

Vipera - enciclopedia universala

Vipera:  se recunoaste destul de usor dupa capul lat, caracteristic, in forma de triunghi. Exista numeroase specii de vipere. Au o lungime de circa 70 cm, dar cele mai mari specii pot atinge 2 metri. Viperele depun in general oua (se spune ca sunt ovipare), dar exista si vipere care sunt vivipare (femela aduce pe lume mici serpisori). Vipera este un vanator foarte eficient: ea este capabila sa atace cu o asemenea rapiditate, incat este aproape imposibil sa ii vezi miscarea. Ea paralizeaza si omoara mici rozatoare muscandu-le cu cei doi colti lungi si veninosi. Acesti colti sunt legati fiecare de cate o glanda care fabrica veninul pe care il injecteaza in prada in timpul muscaturii. Vipera isi inghite apoi prada intreaga, fara sa o mestece, si o digera lent.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V

Vipera ammodytes ammodytes - enciclopedia universala

Vipera ammodytes ammodytes:  Sau vipera cu corn se inscrie in topul serpilor veninosi de talie mare, atingand frecvent 1,2 metri. Pe teritoriul Romaniei s-au consemnat exemplare cu o lungime de maximum 0,9 metri. Vipera cu corn are culoarea de fond cenusiu-galbuie sau chiar galbuie spre alb, femelele au mai mult brun spre aramiu, cu o dunga bruna, uneori neagra dispusa in zigzag pe partea dorsala. In unele cazuri exista doua asemenea dungi care formeaza o succesiune de romburi. Pe laturile corpului are pete de culoare bruna. Pe burta predomina culoarea brun-murdar sau brun galbui cu pete brune-cenusii sau negricioase. Capul este latit de forma triunghiulara, acoperit cu solzi mici si este prevazut cu un apendice nazal moale. Buza inferioara prezinta dungi deschise, iar varful cozii este de culoare rosie caramizie, portocalie sau galbena. Masculii au pe cap o pata bruna, care se intinde intre ochi si colturile gurii. Aceasta specie este intalnita de obicei in zonele stancoase, in special pe roci eruptive sau calcaroase, dar se intalneste si in apropierea apelor si in padurile de foioase. Se urca cu usurinta pe ramurile inferioare ale copacilor in special pentru a se incalzi. La noi, este un element montan obisnuit in sud-vestul tarii mai ales in Muntii Banatului si in grupa muntilor Retezat-Godeanu. Vipera cu corn poate ajunge pana la altitudini de 2000 de metri si mai rar in regiunile inalte cum ar fi de exemplu Varful Buta din Retezat. In regiunile de deal se intalneste rar, dar poate fi gasita in zona Devei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V

Vipera ammodytes montadoni - enciclopedia universala

Vipera ammodytes montadoni:  Este "adevarata" vipera cu corn si totodata cel mai periculos reprezentant al genului de pe teritoriul Romaniei. Aceasta este foarte asemanatoare viperei ammodytes ammodytes, insa usor mai scurta decat aceasta, ajungand pana la 0,7- 0,9 metri, in schimb corpul este putin mai gros. Gratie acestei structuri este deosebit de agila, fiind specia cu cel mai scurt timp de reactie. Culoarea de fond este cenusie sau cenusiu-galbuie. Pe spate prezinta un desen caracteristic format dintro serie de romburi incadrate lateral de o banda neagra. Acest zig-zag de romburi poate fi continuu sau intrerupt. Abdomenul este de culoare cenusie sau galben-cenusie. Buza inferioara nu prezinta acele dungi de culoare deschisa ca si in cazul Viperei ammodytes ammodytes, iar varful cozii este de culoare galbena. Apendicele nazal este inalt si subtire si face nota discordanta cu capul. Este raspandita in toata Dobrogea, dar in special in partea nordica preferand regiunile pietroase (canaralele) si aride, dar nu departe de zonele cu vegetatie. Nu traieste in Delta Dunarii. Putinele exemplare din Balta Brailei, actuala Insula Mare au fost eradicate in perioada anilor 1950-1970. In mod exceptional mai apare in Balta Ialomitei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V

Vipera berus berus - enciclopedia universala

Vipera berus berus:  Sau vipera comuna este cea mai raspandita specie de la noi, dar si din Europa, fiind intalnita atat in zonele montane, cat si in cele de deal si podis. Este un sarpe de talie mijlocie-mica cu o lungime de maximum 70 centimetri. Culoarea difera in functie de habitat, astfel, in regiunile de munte masculii au de obicei culoarea cenusie sau brun-cenusie deschis, cu pete negre sau gri inchis pe spate si cu abdomenul galben-purpuriu. Femelele sunt cafenii, cafenii-inchis cu pete brune, insa exista si cazuri in care au fost observate femele cu un colorit rosiatic inchis cu pete brune. In regiunile de deal si podis culoarea, atat in cazul masculilor cat si in cazul femelelor, este cafenie sau cafeniu-rosiatic. In ceea ce priveste desenul de pe spate acesta este foarte variat. Cel mai intalnit este banda in zig-zag marginita lateral de un sir de pete intunecate. Abdomenul este cenusiu punctat lateral cu pete albe sau gri. Capul este scurt si turtit si prezinta doua pete negre dispuse astfel incat formeaza un V sau un X. La femele, gusa este galben-vinetie cu pete rosii. Coada este in general de culoare galbena sau rosiatica si este scurta. Foarte frecvent se intalnesc si exemplare complet negre, insa (mutante melanice) in zona montana inalta. Spatele are un aspect catifelat, iar abdomenul este de culoarea ardeziei. Nu prezinta desen dorsal. Foarte frecvent se intalnesc si exemplare complet negre (mutante melanice) in zona montana inalta. Spatele are un aspect catifelat, iar abdomenul este de culoarea ardeziei. Nu prezinta desen dorsal. Este intalnita cel mai adesea la marginile padurilorde foioase, in poienile insorite, dar si in interiorul padurilor, unde se ascunde in covorul de frunze, sub trunchiuri de copaci doborati, camuflandu-se excelent, de asemenea se mai ascunde si sub stancile sau in crapaturile acestora care se afla in interiorul padurii. Locuri foarte apreciate de vipere sunt pintenii stancosi impaduriti si partial insoriti care sunt de altfel si excelente puncte de belvedere. Ajunge sa traiasca pana la altitudini de 2000 de metri si foarte rar, peste. Inceperea hibernarii se produce in octombrie, iar iesirea se produce la sfarsitul lunii martie si inceputul lunii aprilie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V

« 44 45 46

47

48 49 50 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct