Enciclopedia universala

articole cu litera V - pagina 48

Vipera comuna (Vipera berus) - enciclopedia universala

Vipera comuna (Vipera berus):  Este cea mai intalnita specie de vipera de la noi din tara. Este intalnita atat in zonele montane cat si in cele de deal. Vipera comuna este un sarpe veninos si putem spune ca este responsabila pentru teama oamenilor de serpi in general. Cu toate aceste realitatea despre vipera este ca este un sarpe car musca doar daca este provocat si ca ultima varianta de aparare. In general prefera sa fuga si sa se ascunda atunci cand simte prezenta omului. Poate si din acest motiv sunt si destul de greu de vazut. Culoarea viperei comune difera mult in functie de mediul in care traieste si chiar de la un exemplar la altul. In zonele montane culoare generala este de la gri inchis si pana la brun cu pete negre pe spate iar pe burta de culoare galbena. In zonele de deal culoarea generala este bruna-rosiatica cu pete inchise pe spate. Este foarte des intalnita si forma melanica care are o coloratie neagra aproape complet. Pe cap in zona maxilarului putem vedea o linie alba. Ochii viperelor sunt de culoare rosie, asemanatori felinelor. Vipera comuna este un sarpe de talie mijlocie spre mica. Corpul ajunge la o lungime de maxim 70cm si are o structura robusta. Viperele prefera versantii cu mult soare, de obicei cei cu pozitionare sudica unde stau si lenevesc foarte mult la soare. In acest fel isi incarca "bateriile" cu energie pentru activitatile zilnice. Hrana viperelor este constituita in general de mamifere mici si insecte pe care le vaneaza cu ajutorul veninului. Viperele sunt animale vivipare, nasc pui vii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V

Vipera cu corn - enciclopedia universala

Vipera cu corn:  Are doua subspecii care difera una de alta mai ales prin zona geografica in care traiesc. Vipera ammodytes montadoni o gasim in toata Dobrogea, mai putin in Delta Dunarii. Prefera zonele pietroase cu mult soare. A doua subspecie, vipera ammodytes ammodytes o intalnim in partea de S-V a tarii, in zonele de munte si de deal. Vipera cu corn din zona Dobrogei este mai mica decat cealalta subspecie si ajunge la maxim 70cm insa are corpul un pic mai indesat. Are cel mai periculos venin dintre toate speciile de vipere intalnite la noi in tara. Vipera ammodytes ammodytes ajunge la o lungime de maxim 90 cm. Coloritul viperei cu corn difera in functie de habitat. In general au o coloratie cenusie-galbuie si pana la aramiu, culoare mai des intalnita la femele. Pe spate se observa desenul de culoare inchisa in zigzag de romburi continuu sau intrerupt. Capul are o forma triunghiulara si este aplatizat. Ca semn distinctiv al speciei vom putea observa un corn nazal, moale, care da si numele de vipera cu corn. La masculi se observa o dunga neagra pe cap care pleaca in prelungirea ochilor. Ochii sunt rosiatici si sunt asemanatori cu cei ai felinelor. Hrana viperei cu corn este alcatuita in principal din mamifere mici si insecte pe care le imobilizeaza cu ajutorul veninului. Viperele sunt animale vivipare si nasc pui vii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V

Vipera de stepa (Vipera ursini) - enciclopedia universala

Vipera de stepa (Vipera ursini):  Este cea mai mica dintre speciile de vipera intalnite la noi si cea mai putin veninoasa. Lungimea maxima este de 60cm. Si variatiile de colorit sunt mai putine si asta datorita arealului destul de redus in care traiesc. Cele mai multe vipere de stepa le gasim in zona deltei, acolo unde gasesc zone de stepa, aride si nisipoase. A mai fost semnalata si in lunca Siretului din judetul Galati si mai nou in unele zone din judetul Iasi. Vipera de stepa din judetul Iasi este considerata o subspecie aparte, denumita vipera ursini moldavica si traieste in doar doua locatii din judet insa nu vom divulga locatiile din motive de conservare. Numarul lor este estimat la aproximativ 800 de exemplare. Aceste exemplaere sunt monitorizate de Stefan Zamfirescu si Alex Strugariu de la Facultatea de Biologie din Iasi carora trebuie sa le multumim pentru efortul depus. O alta subspecie, denumita vipera ursini rakosiensis traieste in judetul Cluj dar nu avem informatii suplimentare legate de numarul lor si de areal. Toate speciile de vipere sunt protejate prin lege si populatile de vipere sunt in continua scadere. Faptul ca sunt semnalate zone noi in care acestea au reusit sa ajunga nu poate decat sa ne bucure. Speram si intr-o mai buna intelegere a oamenilor in relatia cu ele. Coloritul viperei de stepa este in general cenusiu cu desenul in zig-zag de pe spate de culoare bruna inchisa. Abdomenul este de culoare alba-galbuie-cenusie. Ca toata familia si vipera de stepa este un animal vivipar care naste pui vii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V

Vipera ursini rakosiensis - enciclopedia universala

Vipera ursini rakosiensis:  Este o specie foarte rar intalnita, fiind un endemism. Aceasta spcie este reprezentata printr-o singura populatie in Romania, localizata in rezervatia Fanetele Clujului. In ceea ce priveste gradul de periculozitate, aceasta se inscrie in categoria "risc mic", deoarece veninul acesteia este slab. Datorita faptului ca habitatul acestei reptile se intinde pe numai 80 de hectare, in lipsa unor observatii si cercetari amanuntite, este posibil ca astazi sa fie disparuta. Lungimea exemplarelor nu depaseste 60 de centimetri, fiind un sarpe de talie mica. Culoarea dorsala variaza de la cenusiu deschis la brun-inchis sau la cenusiu verzui, toate avand o banda deschisa longitudinala pe care este inserat desenul in zigzag tivit cu o margine cafenie. Partile laterale sunt gri inchis, abdomenul fiind punctat cu pete cenusiu-inchis. Privit de sus, capul este oval, iar din lateral acesta are un aspect romboidal.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V

« 45 46 47

48

49 50 51 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct