Enciclopedia universala

articole cu litera V - pagina 66

Volant - enciclopedia universala

Volant:  Roata metalica masiva atasata la partea spate a arborelui cotit cu scopul de a regulariza turatia motorului, de a induce, inertial, la pornire, sensul de rotire al acestuia si de a permite cuplarea motorului cu transmisia, prin intermediul ambreiajului. Denumirea de volanta, in loc de volant, este incorecta si, ca atare, nerecomandata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V

Volet toracic - enciclopedia universala

Volet toracic:  Portiune a peretelui toracic, desolidarizata complet sau partial de restul custii toracice ca urmare a unei fracturi multiple a coastelor. Tratamentul, intreprins de urgenta, adesea chiar la locul accidentului, consta in culcarea bolnavului pe partea atinsa si/sau in mentinerea ferma a voletului toracic cu o chinga. In cazurile cele mai grave, subiectul trebuie sa fie spitalizat imediat intr-un centru de terapie intensiva, unde o ventilatie artificiala va fi pusa in practica timp de 10 zile aproximativ, pana cand coastele incep sa se consolideze. Uneori, se dovedeste necesara o interventie chirurgicala pentru a fixa coastele rupte sau pentru a repara leziunile asociate (contuzie pulmonara, efuziune pleurala). Tratamentul este uneori completat cu un bandaj si prin sedinte de kineziterapie. Durerile, uneori foarte vii, pot fi atenuate cu ajutorul analgezicelor; ele scad, in general, treptat pentru a disparea spre a sasea saptamana.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V

Volsci - enciclopedia universala

Volsci:  Veche populatie italica; traia in Latium, la sud-est de Roma; a fost supusa de romani la mijlocul sec. IV i.Hr.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V

Voma - enciclopedia universala

Voma:  Expulzie pe gura a continutului stomacului. Voma, provocata de contractia diafragmului si a muschilor abdominali, este, de asemenea, un act reflex: orice excitatie a tractului digestiv poate determina o incitatie vomitiva transmisa centrilor nervosi bulbari prin intermediul nervilor glosofaringian si pneumogastric. Acestea sunt multiple: rau de mare, afectiuni acute ale abdomenului (ocluzie a intestinului subtire, colecistita, peritonita); boli digestive cronice (stenoza de pilor sau de intestin gros); afectiuni neurologice sau otorinolaringologice (meningita, tumora cerebrala, boala a lui Meniere); tulburari metabolice sau endocrine (acidoza diabetica, hipercalcemie); sarcina; luarea a unor medicamente (antibiotice, digi-talina, chimioterapie anticanceroasa); glaucom (crestere a presiunii intraoculare); tulburari psihiatrice (anorexie, nevroza). Un episod izolat de voma nu necesita, de cele mai multe ori, nici un tratament. In caz de vome repetate, tratamentul depinde de cauza: chirurgie, suprimare a medicamentelor responsabile etc. Tratamentul simptomelor merge de la administrarea de sedative, de antispasmodice si/sau de antiemetice, pana la rehidratarea prin perfuzie venoasa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V

« 63 64 65

66

67 68 69 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct