´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 10

Aberatie cromozomiala - enciclopedia universala

Aberatie cromozomiala:  Anomalie privind numarul sau structura cromozomilor, in numeroase cazuri, aberatiile cromozomiale sunt congenitale, provenind dintr-o proasta repartitie cromozomiala (in timpul formarii ovulului sau spermatozoidului, sau in cursul primelor diviziuni ale ovulului fecundat), sau dintr-un aranjament cromozomic anormal al unuia dintre parinti, dar ele pot fi si dobandite (cromozomul Philadelphia in leucemia mieloida cronica, de exemplu). Aberatiile cromozomiale sunt puse in evidenta prin studierea cariotipului (reprezentarea fotografica a cromozomilor unei celule) . In cazul unei sarcini cu riscuri (antecedente familiale, femeie in varsta de peste 38 ani), medicul propune prin a 15-a saptamana de sarcina o analiza cromozomica a celulelor fatului, celule prelevate in cursul unei amniocenteze sau al unei biopsii a vilozitatilor coriale, in caz de detectare a unei anomalii grave, poate fi pusa problema intreruperii sarcinii. Un genetician evalueaza cu aceasta ocazie riscurile aparitiei unei anomalii in decursul sarcinilor ulterioare. Data fiind natura anomaliilor decelate, care se rasfrang asupra tuturor celulelor unui individ, nu este posibila vreo vindecare. Majoritatea anomaliilor autosome nu permite o supravietuire de durata. Tratamentele hormonale si chirurgicale contribuie la corectarea unor anomalii de dezvoltare caracteristice sindroamelor Turner si Klincfelter

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

ABI - enciclopedia universala

ABI:  (Application Binary Interface) - interfata binara de aplicatie; standard introdus de firmele AT&T si Sun in octombrie 1987 si destinat utilizatorilor ca interfata prin care acestia pot executa direct, de exemplu sub DOS, aplicatii Unix pe orice calculator care dispune de un microprocesor standard Intel.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

ABIOS - enciclopedia universala

ABIOS:  (Advanced Basic Input-Output System) - BIOS avansat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Abitatie - enciclopedia universala

Abitatie:  Persoana care beneficiaza de un drept de abitatie poate locui in respectivul imobil pe toata perioada cat dreptul de abitatie este constituit in favoarea sa. Este reglementat de Codul civil, art. 572.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 7 8 9

10

11 12 13 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct