´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 9

ABCMOS - enciclopedia universala

ABCMOS:  (Advanced Bipolar Complementary Metal-Oxide Semiconductor) - circuit CMOS bipolar extins.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Abdomen - enciclopedia universala

Abdomen:  Cavitate situata la partea inferioara a trunchiului, continand cea mai mare parte a viscerelor aparatului digestiv si a aparatului urinar. Continutul abdominal este invelit intr-un sac conjunctiv denumit peritoneu. Cavitatea abdominala se imparte pe doua niveluri: etajul superior care cuprinde ficatul, caile biliare, pediculul hepatic, primul duoden, pancreasul, stomacul si splina si etajul inferiepor care cuprinde intestinul gros, intestinul subtire (jejunul si ileonul) si apendicele. O parte a colonului si rectul se gasesc in bazinul mic, subdiviziune a etajului inferior limitata prin arcul osos al centurii pelviene (sacrumul si osul iliac). Acesta mai contine, la barbat, vezica urinara, ansa sigmoida si ansele subtiri; la femeie, vezica urinara, uterul, trompele si ovarele. Examinarea abdomenului se face prin palpare abdominala ce permite examinarea ficatului, splinei, uterului, vezicii urinare, detectarea anumitor tumori, perceperea unei distensii gazoase (meteorism) sau a unei efuziuni peritoneale (ascita). Explorarea clinica a continutului abdominal mai poate face apel si la tuseul rectal, asociat cu tuseul vaginal la femeie. Mijloacele de explorare a abdomenului, luate in ordinea crescanda a complexitatii lor, sunt: radiografia simpla (abdomen fara pregatire), ecografia, scanografia si imageria prin rezonanta magnetica (IRN sau imagerie RNN.). Peretele abdominal poate comporta zone de mai mica rezistenta, care stau la originea herniilor: canalul inghinal, ombilicul etc. insusi abdomenul, in afara organelor, poate fi sediul unor contuzii sau unor plagi. O contuzie poate provoca o leziune mai mult sau mai putin importanta a unui organ intern plin: ficat, splina, pancreas, cu risc de hemoragie interna in cazul primelor doua organe, de pancreatita in cazul ultimului organ. O contuzie atrage adesea dupa sine si o smulgere vasculara, sursa de hemoragie, si spargerea unui organ intern cavitar, ceea ce provoaca o peritonita. Cele doua leziuni pot fi asociate. Semnele unei hemoragii interne sau ale unei peritonite determina interventia de urgenta. O plaga poate sa nu lezeze decat peretele abdominal sau sa fie penetranta, adica transfixianta (sa comporte o intrare si o iesire). Orice plaga penetranta necesita conditii operatorii perfecte. Tratamentul se bazeaza pe doua principii: corectarea socului si sangerarii printr-o reanimare rapida, explorarea chirurgicala completa a cavitatii abdominale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Abdomen de lemn - enciclopedia universala

Abdomen de lemn:  Contractura permanenta, ireductibila si dureroasa a peretelui abdominal. Acest simptom este caracteristic pentru peritomta generalizata, indiferent de originea acesteia (apendicita, ulcer perforat, perforatie colica etc.). Simptom de o valoare diagnostica primordiala, el nu trebuie sa fie atenuat, nici mascat prin administrarea de analgezice sau antibiotice si impune o interventie chirurgicala de urgenta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

ABEND - enciclopedia universala

ABEND:  (ABnormal END) - in traducere directa semnifica "sfarsit anormal" si este un termen utilizat in locul termenului abort (esec).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 6 7 8

9

10 11 12 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct