´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 8

Abces al dintelui - enciclopedia universala

Abces al dintelui:  Colectie de puroi localizata in tesuturile care invelesc radacina dentara. Un abces al dintelui rezulta dintr-o infectie a pulpei. Odata distrusa pulpa, infectia afecteaza osul maxilarului. Aceasta infectie poate rezulta dintr-o fractura a dintelui, dintr-o paradontopatie (boala a gingiilor) sau, de cele mai multe ori, dintr-o carie dentara. Un abces dentar se semnaleaza printr-o inrosire si o umflare a gingiei. O durere zvacnitoare deranjeaza puternic masticatia. Cefalee, febra si oboseala generala insotesc adesea evolutia abcesului. Daca drenarea lui se face spontan (ruperea peretelui abcesului), se scurgc un puroi verzui si fetid, iar durerea se estompeaza in general. In acest caz, abcesul sfarseste prin formarea unui granulom (ingramadire celulara inflamatorie) sau a unui chist. Progresul endodontiei (studiul tesuturilor pulporadiculare ale dintelui, al patologiei lor si al tratamentelor legate de aceasta) favorizeaza astazi conservarea dintelui. O simpla incizie cu bisturiul permite drenarea puroiului daca lucrul acesta n-a avut loc in mod natural. Ea este urmata de un tratament endodontic (curatarea canalelor infectate si apoi umplerea cavitatii cu o pasta de obturatie), completat cu punerea unei coroane. In cazul in care incizia este imposbila (tumefiere fara formarea puroiului), sunt prescrise antibiotice pe cale orala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Abces al ficatului - enciclopedia universala

Abces al ficatului:  Colectie de puroi in ficat. Un abces al ficatului este cauzat de o invazie de catre bacteriile sau parazitii de felul amibei venind fie din intestin, fie pe caile biliare, fie din sange. El se manifesta printr-o febra, o pierdere in greutate, o stare de oboseala si uneori dureri intermitente in regiunea subcostala dreapta. Tratamentul se bazeaza pe luarea de antibiotice sau de anti-amibiene. Daca acesta se dovedeste insuficient, abcesul este drenat prin punctie (un ac, ghidat prin ecografie, traverseaza peretele abdominal) sau printr-o interventie chirurgicala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Abces al plamanului - enciclopedia universala

Abces al plamanului:  Colectie de puroi in plaman. Un abces al plamanului este cauzat de o infectie provocata de o bacterie, de cele mai multe ori anaeroba, sau, mai rar, de prezenta unui corp strain inhalat in arborele respirator sau legat de un focar infectios situat in alta parte a corpului (abces dentar). Existenta abcesului se traduce printr-o durere toracica localizata, printr-o alterare importanta a starii generale (febra, pierdere in greutate, oboseala) si prin expectoratii purulente. Tratamentul consta in administrarea de antibiotice, mai intai pe cale venoasa si in cadrul spitalului, apoi pe cale orala, cel putin 6 saptamani cu totul. In cazurile cele mai grave, se practica ablatia chirurgicala sau drenarea abcesului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Abces al sanului - enciclopedia universala

Abces al sanului:  Cavitate umpluta cu puroi carc se dezvolta pe seama glandei mamare. Un abces al sanului poate decurge dintr-un traumatism sau poate constitui localizarea secundara a unui alt focar infectios. De cele mai multe ori, acesta este o complicatie a alaptarii; atunci el survine in primele 10-15 zile care urmeaza inceperii alaptarii si se traduce la inceput printr-un placard rosu, dur si dureros de o parte a sanului. In absenta tratamentului (antibiotice, antiinflamatoare), placardul se suprainfecteaza si se umfla din cauza puroiului, constituind abcesul propriu-zis. Tratamentul consta in drenajul chirurgical.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 5 6 7

8

9 10 11 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct