´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 105

AMATP - enciclopedia universala

AMATP:  (Automatic Message Accouting Transaction Protocol) -protocol tranzactional de inregistrarea automata a mesajelor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Ambliopie - enciclopedia universala

Ambliopie:  Pierdere partiala sau relativa a acuitatii vizuale (cea care permite formarea pe retina a unei imagini clare, deslusite, bine focalizate). Se disting ambliopiile organice, urmare a unei leziuni a globului ocular (traumatism, intoxicatie sau infectie) sau a cailor optice cerebrale, si ambliopiile functionale, consecinta a unei dereglari a vederii binoculare, fara leziune organica. in folosirea obisnuita, termenul de ambliopie acopera ambliopiile functionale. Ambliopia functionala poate fi reversibila daca este diagnosticata si tratata inaintea varstei de 6 sau 7 ani, inainte ca reflexul binocular (echilibrul vizual intre cei doi ochi) sa se fi stabilit. Depistarile precoce permit detectarea ambliopiilor functionale inca din frageda copilarie. in afara tratamentului adecvat al unei cataracte sau al unui ptozis, tratamentul ambliopiei consta, intr-o prima etapa, in corectarea ametropiilor existente, apoi in corectarea ochiului ambliop. Tehnica cea mai utilizata consta in obturarea ochiului neatins timp de cateva ore pe zi cu scopul de a stimula acuitatea vizuala a ochiului ambliop. Aceasta ocluzare trebuie totusi supravegheata, deoarece, la randul lui, ochiul normal poate deveni ambliop pe masura ce acuitatea vizuala a celuilalt ochi se restabileste. in caz de strabism, se practica adesea o interventie chirurgicala asupra muschilor pentru a repune ochiul deviat pe axa buna.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Ambreiaj - enciclopedia universala

Ambreiaj:  Mecanism care foloseste placute impregnate cu un material pentru frictiune pentru a transfera energia de la motor la puntea tractoare. Este folosit la schimbarea vitezelor pentru a accelera. Ambreiajul este de asemenea folosit pentru a izola componentele care se rotesc de cele fixe, reducand incarcatura de soc dintre acestea. Vehiculele cu transmisie manuala folosesc ambreiajul pentru a transfera puterea de la cutia de viteza la roti. Compresoarele de aer conditionat folosesc si ele ambreiaj.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Ambreiaj hidraulic - enciclopedia universala

Ambreiaj hidraulic:  Orice dispozitiv care transfera puterea intre dispozitivele de intrare si cele de iesire, cu ajutorul unui fluid. Un ambreiaj hidraulic consta in principal din doua ventilatoare inchise intr-o carcasa umpluta cu ulei. Ventilatorul de intrare agita uleiul, iar acest ulei, la randul lui, invarte ventilatorul de iesire. Un astfel de ambreiaj face ca arborele de intrare sa aiba o viteza diferita de arborele de iesire.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 102 103 104

105

106 107 108 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct