´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 108

Amerindieni - enciclopedia universala

Amerindieni:  Populatii bastinase din America, de rasa mongoloida; numite si indieni si piei-rosii. Au fost in mare masura exterminati in timpul cuceririi Americii si dupa aceasta, de catre europeni. Amerindienii azteci, mayasi si incasi au creat, inainte de ocuparea Americilor de catre europeni, civilizatii stralucite.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Ameteala - enciclopedia universala

Ameteala:  Tulburare caracterizata printr-o alterare a simturilor putand evolua spre o pierdere a starii de constienta. O ameteala este cel mai adesea benigna. Ea poate fi consecinta unei hipotensiuni ortostatice (scadere momentana a presiunii arteriale atunci cand se trece rapid din pozitie culcata sau asezata la pozitia in picioare), unei indispozitii vagale (incetinirea frecventei cardiace si caderea presiunii arteriale), unei hipoglicemii (scaderea concentratiei de zahar in sange), unui vertij paroxistic benign, facand sa fie cautata o origine otorinolaringologica, unei emotii puternice, unei insuficiente vertebrobazilare (artroza coloanei vertebrale, antrenand o ameteala atunci cand capul se apleaca pe spate, prin comprimarea unei artere, aceasta, la randul ei, adesea fiind ateromatoasa). Ameteala poate avea si alte cauze, mai rare dar mai serioase: o tulburare a ritmului sau a conductiei cardiace; un accident ischemic trecator (obstructia partiala sau intermitenta a circulatiei cerebrale); un hematom intracerebral, mai ales dupa un traumatism, sau o tumora cerebrala. Ametelile cele mai benigne dispar in stare de repaus. Persistenta lor, evolutia tulburarilor spre vertije indica o agravare si constituie o invitatie la un consult medical.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Ametropie - enciclopedia universala

Ametropie:  Anomalie a refractiei oculare perturband claritatea imaginii de pe retina (miopatie, hipermetropie, astigmatism).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Amfilohie Hotiniul - enciclopedia universala

Amfilohie Hotiniul:  (n. 1735 - d. 1800, Zagravia, Iasi) autor didactic. Se pare ca s- a nascut dincolo de Prut, s-a scolit la Putna si la Kiev. A calatorit in Italia inainte de a deveni episcop de Hotin (1768-1780) . A adus carti de la Roma si, in timpul sederii la schitul Zagravia, a contribuit la modernizarea si laicizarea invatamantului. A alcatuit un manual de aritmetica: Elementi aritmetice aratate firesti, 1784, prelucrare dupa Alessandro Conti, unul de geografie: De obste gheografie, prelucrare dupa Geographie universelle de Claude Buffier, dar cu o cronologie a domnilor Moldovei in final, care va constitui sursa lui Samuil Micu pentru Istoria si lucrurile si intamplarile romanilor pre scurt. A prelucrat si un tratat italian de stiintele naturii, cu titlul Gramatica fizicii, 1790, unde abordeaza chestiunea absentei din limba romana a terminologiei stiintifice. Spirit iluminist, urmas al lui Dimitrie Cantemir, Amfilohie Hotiniul a fost unul dintre primii care s-a preocupat de formarea limbajului stiintific si unul dintre primii preocupati de acordul cultural al spatiului romanesc cu restul Europei, constient de rolul de echilibru si de sinteza al acestui spatiu intre estul si vestul continentului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 105 106 107

108

109 110 111 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct