´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 107

AME - enciclopedia universala

AME:  (Abstract Machine Emulator) - emulator de masina abstracta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Amenajarea spatiului - enciclopedia universala

Amenajarea spatiului:  actiune voluntara a societatii umane cu scopul de a valorifica eficient resursele spatiului si de a asigura integrarea si coeziunea functionalitatii de ansamblu.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Amenoree - enciclopedia universala

Amenoree:  Absenta a fluxului menstrual. Amenoreea primara inseamna absenta aparitiei fluxului menstrual la varsta obisnuita a pubertatii (in general, spre varsta de 13 ani). Amenoreea secundara inseamna disparitia fluxului menstrual timp de cel putin trei luni la o femeie care anterior a avut ciclu (a se face deosebirea de spanio-menoree, adica de raritatea si spatierea excesiva a men-struatiilor). Amenoreea primara. Foarte adesea este vorba de o simpla intarziere pubertara. Mai rar, cauzele pot sa fie o malformatie congenitala, o insuficienta ovariana primitiva (sindromul lui Turner) sau o boala hipotalamohipofizara (adenom hipofizar). Diagnosticul ginecologic se bazeaza pe existenta sau absenta caracterelor sexuale secundare, examinarea organelor genitale si masurarea gonadotrofi-nelor hipofizare (FSH, LH). Amenoreea secundara. in fata unei amenoree secundare, se evoca mai intai o sarcina (amenoree gravidica), dar si absenta ciclului dupa incetarea unei contraceptii hormonale, care se poate prelungi cateva luni. Daca nu e nevoie de mai mult, diagnosticul este orientat prin elemente clinice: variatii ponderale, bufeuri de caldura, galactoree, semne de hiperandrogenie (pilozitate, acnee), cefalee, tulburari de vedere si alte semne evocand o boala endocrina. Un test cu progestative (hormoni care provoaca venirea ciclului dupa 10 zile de tratament) permite sa se aprecieze secretia de estrogeni. Dozarea prolactinei serveste la diagnosticarea cauzelor hiperprolactemiei. Cand acest prim bilant este negativ, masurarea nivelului de gonadotrofine permite sa se distinga doua cauze: insuficientele ovariene si disfunctiile hipotalamohipofizare. in sfarsit, amenoreea este permanenta dupa menopauza sau dupa histerectomie. In majoritatea cazurilor de amenoree, descoperirea cauzelor permite instituirea unui tratament, de tip chirurgical sau hormonal.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

America - enciclopedia universala

America:  (1906-1941; 1957; 1964-1965; 1978-1980; din 1990) - organ oficial al Uniunii si Ligii Societatilor Romane Americane, lunar, Cleveland (apare si pentru Canada) . Presedinte Jack P. Moga. Are un supliment, America literara (1917-1918; din 1990) .

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 104 105 106

107

108 109 110 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct