´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 146

Anodontie - enciclopedia universala

Anodontie:  Absenta totala sau partiala a dezvoltarii dintilor. Anodontia este cauzata fie de un factor ereditar, fie de o boala a mamei (in timpul sarcinii) sau a copilului (in prima parte a copilariei) impiedicand formarea germenilor dentari. Ea mai poate sa fie legata de un proces natural de evolutie a danturii (pierderea incisivului lateral maxilar si a dintilor de minte). Descoperirea precoce a anodontiei Ia copil, adesea prin clisee radiografice, permite instituirea unui tratament ortodontic vizand umplerea zonei edentate sau pregatirea punerii ulterioare a unei punti.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Anoftalmie - enciclopedia universala

Anoftalmie:  Malformatie congenitala caracterizata prin absenta unuia dintre globii oculari sau a ambilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Anonimul brancovenesc - enciclopedia universala

Anonimul brancovenesc:  S au Istoria Tarii Romanesti de la octombrie 1688 pana la martie 1717 cronica atribuita initial cronicarului muntean Radu Popescu, apoi spatarului Preda Brancoveanu. Autorul a ramas neelucidat, dar el este favorabil numai lui Constantin Brancoveanu, nu si Cantacuzinilor, fiind influentat de cronicile lui Radu Greceanu si Radu Popescu. Fundalul cronicii are acces la politica europeana a momentului, luptele dintre turci si nemti, ca si la politica de rezistenta a domnului muntean fata de marile puteri. Arta narativa este deosebita, lucrarea fiind considerata, din punct de vedere stilistic, precursoarea stilului indirect liber folosit mai tarziu de scriitorii romani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Anorectita - enciclopedia universala

Anorectita:  Inflamatie a anusului si rectului. O anorectita se manifesta printr-o iritatie anala, printr-o senzatie de tensiune rectala, prin nevoia falsa de a defeca, printr-o emisie frecventa de mucozitati si de sange. Identificarea cauzei se face plecand de la un examen bacteriologic sau parazitologic al prelevatelor, de la biopsii. Diagnosticul se face prin anuscopie, iar tratamentul recurge la medicamente administrate pe cale generala sau locala (spalaturi, supozitoare).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 143 144 145

146

147 148 149 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct