´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 144

Animism - enciclopedia universala

Animism:  Forma primitiva a religiei, cand oamenii credeau in spirite si in existenta unor duhuri ale obiectelor (plante, ape etc.); personificare a fortelor si a fenomenelor naturii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aniridie - enciclopedia universala

Aniridie:  Absenta irisului, de origine congenitala sau traumatica. Absenta irisului are drept consecinta o puternica diminuare a acuitatii vizuale si o jena resimtita la lumina, irisul nefiind prezent pentru a filtra razele luminoase.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Anisakiaza - enciclopedia universala

Anisakiaza:  Boala parazitara rara cauzata de infestarea cu larve de anisakis. Anisakiile (mai ales Anisakis simplex) sunt viermi din clasa nematodelor care traiesc in stare larvara in cavitatea abdominala si in muschii pestilor de apa de mare ca heringul, morunul si macroul. Ingerata prin intermediul pestilor infestati, larva ajunge in stomac sau in intestin, apoi se cuibareste in peretele lor. Prezenta sa se manifesta printr-o durere abdominala uneori violenta si prin semne alergice (urticarie, prurit, edem etc.). Cand boala nu este tratata, la cateva saptamani dupa infestare se declanseaza o ocluzie intestinala, provocata de formarea unei tumori care inglobeaza larva (granulom eozinofil al intestinului). Tratamentul anisakiazei consta in extragerea chirurgicala a larvei. Anisakiaza se previne asigurand congelarea pestelui oceanic in momentul pescuirii lui (el trebuie sa fie eviscerat si apoi congelat la - 20HC) si gatindu-l pe foc inainte de a-l consuma.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Anita - enciclopedia universala

Anita:  Inflamatie a regiunii anale. O anita este cauzata de prezenta hemoroizilor sau a unei infectii cutanate. Ea se traduce prin senzatii de arsura, prin mancarimi. Diagnosticul este stabilit prin anuscopie. Tratamentul face apel la pomezile antiinflamatorii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 141 142 143

144

145 146 147 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct