´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 147

Anorexie - enciclopedia universala

Anorexie:  Diminuare sau incetare a alimentarii, prin pierdere a poftei de mancare sau prin refuzul de a se alimenta. Anorexia poate avea o origine organica, psihica sau poate fi legata de un abuz de medicamente, in special de amfetamine.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Anorexie mintala - enciclopedia universala

Anorexie mintala:  Refuzul mai mult sau mai putin sistematic de a se alimenta. Anorexia mintala, care apare cel mai des in timpul adolescentei, atinge in majoritate sexul feminin (80% dintre cazuri). Anorexica, numita si anorectica, este adesea sclipitoare si foarte activa putand fi perfect integrata in viata profesionala. Daca uneori ii este foame, ea neaga ca i-ar fi. Obsedata de greutatea sa corporala, ea poate abuza de laxative sau de diuretice cu intentia de a slabi si poate avea perioade de bulimie mai mult sau mai putin asociate cu voma provocata. Acestea sunt controversate. Anorexia mintala traduce aproape intotdeauna conflicte afective, familiale (cel mai adesea cu mama) sau profesionale. Se pare, de asemenea, ca postind cu obstinatie pacienta se straduie sa-si controleze modificarile fizice si fiziologice legate de feminitate si de viata sexuala (pubertate, ciclu, legatura amoroasa, sarcina). Alti cercetatori explica anorexia mintala printr-o fobie fata de implinire a trupului sau printr-o dereglare a hipotalamusului. In afara pierderii de greutate care poate ajunge pana la o slabire extrema, adesea negata de catre bolnava, amenoreea (oprirea ciclului) este un simptom caracteristic al anorexiei. Ea se asociaza foarte des cu o constipatie rebela si cu tulburari biochimice consecutive privatiunilor. Tratamentul trebuie sa fie flexibil si bine adaptat, el impune o separare de familie, cu scopul de a nu dramatiza situatia, cu spitalizare intr-un serviciu specializat care asociaza psihiatri, psihologi si nutritionisti. Reluarea in greutate, care nu este un scop in sine, depinde de reusita tratamentului psihoterapie si a masurilor dietetiee intreprinse. in caz de angoasa si de depresie, anxioliticele si antidepresivele pot fi prescrise. O data greutatea stabilizata, subiectul anorexie, pentru a evita o recadere, trebuie sa continue terapia psihica timp de mai multe luni, chiar de mai multi ani. Frecvcnta este si anorexia sugarului care este dereglarea alimentara cel mai des constatata la copilul in varsta de la 3 luni la 24 luni. De o intensitate si o durata limitate, ea trece cel mai des neobservata. Anorexie obisnuitareprezinta o forma accentuata a refuzului alimentar. Ea este cel mai des urmarea unui raspuns neadecvat al anturajului fata de acest refuz neasteptat. Anorexia obisnuita este adesea legata de un eveniment al vietii copilului: aparitia dintilor, intarcarea, o boala infectioasa (rinofaringita, de exemplu), nasterea unui frate sau a unei surori, reluarea lucrului de catre unul din parinti, conflicte familiale. Sugarul anorexie daca refuza sa manance la mese, rontaie totusi ceva in timpul zilei si accepta intotdeauna sa bea. Parintii tind adesea sa il forteze sa manance, utilizand tot felul de metode: jocuri, povestiri, promisiuni, intimidare. Conflictul se inteteste cu atat mai mult ca nu este rar faptul ca sugarul sa se alimenteze normal atunci cand intervin alte persoane (doica, bunicii sau personalul cresei).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Anorexigen - enciclopedia universala

Anorexigen:  Medicament destinat sa diminueze pofta de mancare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Anosmie - enciclopedia universala

Anosmie:  Pierdere totala sau partiala (atunci se vorbeste de hiposmie) a mirosului. Anosmia, care uneori nu se manifesta decat fata de anumite mirosuri, trece neobservata de pacient sau este luata drept o tulburare a simtului gustativ. Cand nu este afectata decat o singura parte a nasului, se vorbeste de hemianosmie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 144 145 146

147

148 149 150 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct