´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 163

Antiseptic - enciclopedia universala

Antiseptic:  Produs utilizat pentru a lupta impotriva germenilor de pe piele si de pe mucoase. Antisepticele de uz externsunt in functie de structura lor chimica si de proprietatile lor, se deosebesc numeroase substante: alcoolul, apa oxigenata, derivatii de amoniu cuaternar (benzalkoniu), clorhexidina, derivatii fenolului, oxidanti, acizi, derivati metalici (mercur, argint, cupru, zinc), coloranti (eozina, albastru de metilen), hexetidina, hexo-medina, iod. Criteriile de alegere sunt numeroase si complexe: toxicitatea, probabilitatea de a declansa o alergie, puterea iritanta interzicand aplicarea pe mucoase sau pe plagi, rapiditatea de actiune, necesitatea de a elimina in mod radical germenii sau doar a impiedica proliferarea lor. Antisepticele de uz intern. Unele medicamente neanti-biotice sunt prescrise pe cale orala in tratarea infectiilor intestinale sau urinare (sulfamide).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Antiserotonina - enciclopedia universala

Antiserotonina:  Medicament destinat sa inhibe actiunea unei substante naturale a organismului, serotonina, neurotransmitator al sistemului nervos central. Antiserotoninele impiedica serotonina sa se fixeze de receptorii sai celulari sau sunt medicamente care au mecanisme de actiune mai complexe. Este vorba de un ansamblu de produse eterogene, care pot fi prescrise in urmatoarele cazuri: voma (odansetron, granisetron), depresie (clomipramina), migrena (metisergid, sumatriptan), alergii etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Antispasmodic - enciclopedia universala

Antispasmodic:  Medicament utilizat in tratamentul spasmelor musculare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Antisudoral - enciclopedia universala

Antisudoral:  Substanta utilizata pentru a diminua o transpiratie excesiva. Antisudoralele sunt adesea preparate pe baza de saruri de aluminiu (de exemplu, cloruri). Ele se prezinta, eventual, incluse intr-un deodorant, sub forma de lotiune, de crema sau de spray. Antisudoralele pot irita pielea, pot provoca o senzatie de arsura si de intepatura sau o alergie. Hipersudatiile cu adevarat mari sunt uneori tratate cu medicamente pentru sistemul nervos vegetativ, rezervate doar prescriptiei medicale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 160 161 162

163

164 165 166 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct