´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 161

Antiotomana - enciclopedia universala

Antiotomana:  Politica a statelor crestine medievale din Europa impotriva expansionismului turcilor otomani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Antipaludic - enciclopedia universala

Antipaludic:  Medicament utilizat in prevenirea pe termen scurt si in tratamentul paludismului. Alegerea unui medicament sau a unei asocieri de medicamente depinde de scopul urmarit: tratarea unui acces sau prevenirea bolii la un calator intr-o zona cu paludism. Aceasta alegere depinde, de asemenea, de tara unde persoana a fost infectata sau de tara in care acesta urmeaza sa mearga. De fapt, parazitul devine adesea rezistent, in mod treptat, la medicamentele intre-buintate, dar de o maniera variabila dupa tara. Rezistenta parazitului la diferite antipaludice fac obiectul unei supravegheri permanente la scara internationala si unei aduceri la zi anuale. Administrarea amipaludicelor se face pe cale orala, uneori intravenoasa pentru chinina. Efectele nedorite si contraindicatiile variaza dupa produs. Se observa adesea tulburari digestive (greturi), vertije, cefalee, eruptii cutanate sau alergii mai grave. Meflochina si halofantrina sunt contraindicate in timpul sarcinii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Antipapa - enciclopedia universala

Antipapa:  Uzurpator al papalitatii care, conform Bisericii, isi exercita ilegal autoritatea de papa si-si atribuie denumirea acestuia.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Antiparazitar - enciclopedia universala

Antiparazitar:  Medicament utilizat in tratamentul bolilor cauzate de paraziti. In functie de tipul de parazit ce trebuie distrus, anti-parazitarele sunt fie antihelmintice, fie antiprotozoare si sunt administrate pe cale orala. Antihelminticele, denumite in mod curent vermifuge, sunt active asupra cestodelor (viermi plati segmentati: tenia, echinococul), asupra tramatodelor (viermi plati nesegmentati: galbeaza, bilharzie sau schistosom), asupra nematodelor (viermi cilindrici nesegmentati: ascaris, anchilostom, anguilula, filarie, oxiur, trichina, tricocefal). Antiprotozoarele sunt utilizate in tratamentul amibiazei (cauzata de amibe), al paludismului (cauzat de plasmodiu), al giardiazei (cauzata de giardia), al leishmaniozei (cauzata de leishmania), al tricomonazei (cauzata de tricomonas), al toxoplasmozei (cauzata de toxoplasme), al bolii somnului (cauzata de tripanosome).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 158 159 160

161

162 163 164 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct