Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 160

Antilopa-saritoare - enciclopedia universala

Antilopa-saritoare:  (antilopa springbok) este foarte comuna in sudul Africii; este o gazela care traieste in turme de 10 pana la 200 de indivizi, uneori chiar mai multi. Este detinatoarea recordului la saritura in lungime: poate face salturi de 15 metri! Ea poate trai fara sa bea vreodata apa: hrana sa este variata (fructe, flori, plante, bulbi) si ii asigura toata apa de care are nevoie. Este, pe de alta parte, singura gazela care poate manca unele plante toxice. Atunci cand un pradator se apropie, de cele mai multe ori antilopa-saritoare este aceea care da alarma, facand salturi mari pe loc (aceste salturi pot atinge 3 metri inaltime), tinandu-si picioarele tepene si spatele arcuit. Ea nu se bazeaza in general pe coarnele sale mici pentru a se apara si prefera sa fuga. Poate, de altfel, sa dispara cu o iuteala incredibila (65 km/h) pentru a scapa de hiene si de lei. O data la doi ani, femela da nastere unui pui (rareori la 2), dupa o gestatie care dureaza intre 4 si 6 luni. Mamele infiinteaza o cresa in mijlocul turmei si isi cresc toti puii impreuna.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Antim Ivireanul - enciclopedia universala

Antim Ivireanul:  (n. 1660, Iviria, adica Georgia - ucis 27 septembrie 1716, in Bulgaria; numele de botez Andrei) carturar. La Constantinopol, unde a fost rob, a invatat turca, greaca (veche si moderna) , araba. A fost cerut de Constantin Brancoveanu ca tipograf. A stat la Bucuresti (1688- 1690) , unde a scos prima tiparitura: Invataturile lui Vasile Macedoneanul catre fiul sau Leon, 1691, apoi Evanghelierul grecoroman, 1693; Psaltirea, 1694; Marturisirea ortodoxa a lui Petru Movila, 1699; Ceaslovul greco-arab, 1702. A infiintat o tipografie la Snagov, 1694, unde a scos 14 caiti: 7 in greceste, 4 in romaneste (prima fiind o Psaltire) , una in slavona, 2 bilingve (greaca si romana; greaca si araba) . Apoi a deschis inca o tipografie la Ramnicu Valcea (1705) . A fost mitropolit al Tarii Romanesti (1708) . Caterisit datorita domnului fanariot Nicolae Mavrocordat, pentru apararea standardelor romanesti ale ortodoxiei, a fost condamnat la surghiun si ucis pe drumul spre Constantinopol. Dupa 1990 a fost declarat de Biserica Ortodoxa Romana Sfant Ierarh Martir (data de 27 septembrie) . A facut xilogravura, miniaturi: Evangheliile, editia 1693 si 1697, pictura muralala manastirea Antim din Bucuresti (al carei ctitor a fost) , caligrafie. A tradus scrieri de cult si didactico-morale. A lasat in manuscris doua lucrari notabile: Chipurile Vechiului si Noului Testament, adica obrazele oamenilor celor vestiti ce se afla in Sfanta Scriptura, in Biblie si inEvanghelie si adunare pe scurt a istoriilor celor ce s-au facut pe vremea lor..., cu 22 foi text, la care se adauga 503 portrete in medalion, 3 schite si 8 desene, tot in medalion, cu personaje din Vechiul Testament, Targoviste, 1709, ms. original la Kiev; Didahiil, cu 28 predici la diferite sarbatori si7 cuvantari ocazionale; analiza lor duce la constatarea ca avea nu numai o frumoasa cultura teologica, ci si una profana: citate din Biblie, literatura patristica, filosofii antici. In multe din ele facea o critica vehementa a moravurilor vremii. Didahiile il aseaza in randul celor mai de seama predicatori crestini din toate timpurile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Antimigrenos - enciclopedia universala

Antimigrenos:  Medicament utilizat in tratamentul migrenei fie in decursul crizelor, fie pentru a evita recidi-varea lor. Antimigrenoasele cele mai importante sunt derivatii extrasi din cornul secarei (ciuperca parazita a cerealclor) si betablocantele. Primele (dihidroergotamina, ergotamina) sunt administrate pe cale orala sau injectabila (unele preparate contin si cofeina). Ele sunt eficace in cursul crizei migrenoase, mai ales daca sunt administrate la inceputul ei, dar folosirea lor pe termen lung este limitata de un efect nedorit si grav, ergotismul: diminuarea calibrului arterelor bratelor si gambelor sfarseste prin a provoca furnicaturi si dureri care evolueaza uneori, in absenta unui tratament, spre gangrena (moartea celulelor tesuturilor). Unele betablocante sunt, de asemenea, indicate impotriva migrenei, dar numai ca tratament de baza, pe termen lung, pentru a evita recidivele prea frecvente. Ele sunt administrate pe cale orala si eventualele lor efecte nedorite sunt, in principal, cardiace (ele pot antrena o bradicardie). Printre alte antimigrenoase utilizate, sumatriptanul este un produs recent, care stimuleaza receptorii situati pe celulele vaselor sangvine cerebrale. Prescrierea sa este limitata la migrenele care s-au dovedit rezistente la tratamentele clasice. El este administrat pe cale orala sau injectabila.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Antioncogena - enciclopedia universala

Antioncogena:  Gena a carei absenta de exprimare sau a carei deletie poate antrena aparitia unei tumori canceroase. Antioncogenele sunt prezente in mod normal in fiecare celula a individului si sunt necesare pentru ca aceste celule sa ramana sanatoase. in schimb, distrugerea sau absenta lor, asociate cu alti factori, pot provoca o proliferare canceroasa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 157 158 159

160

161 162 163 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct