´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 168

Anul tropic - enciclopedia universala

Anul tropic:  reprezinta perioada de timp dintre doua echinoctii de primavara cu 365 de zile, 5 ore, 48 de minute si 45,68 secunde.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Anurie - enciclopedia universala

Anurie:  Oprire a producerii de urina de catre rinichi. Se disting doua tipuri de anurie: anuria excretorie si anuria secretorie. Anuria excretorie este provocata de un obstacol in scurgerea urinei la nivelul bazinetului sau al ureterei. Cauza poate fi constituita de numeroase boli urologice. Cele mai frecvente cauze le constituie calculii urinari, precum si tumorile de prostata sau de vezica, actionand prin astuparea celor doua cai excretorii. Anuria secretorie este consecinta unei opriri a producerii urinei la nivelul nefronilor (unitatile functionale elementare ale rinichiului), in straturile superficiale (cortex) sau profunde (medulara) rinichiului. Cauzele sunt foarte numeroase: boala a glomeralilor (unitatile filtrante ale rinichiului), vascularizarea rinichiului, absorbtia de toxice etc. Tratamentul unei anurii constituie o urgenta datorita insuficientei renale acute, care apare foarte rapid. Tratamentul anuriei excretorii consta in suprimarea obstacolului din calea de scurgere a urinei sau, daca aceasta nu este posibil, derivarea urinei in amonte de obstructie. Derivatia urinara poate fi realizata fie prin amplasarea in ureterul obstruat a unei sonde fine introdusa pe caile naturale sub control endoscopic, fie prin introducerea unei sonde direct in caile urinare dilatate prin punctionarea prin piele. Tratamentul anuriei secretarii este hemodializa (tehnica de curatire a sangelui prin filtrarea printr-o membrana semipermeabila), care da posibilitatea sa se evite consecintele insuficientei renale acute si sa se astepte, dupa elucidarea cauzei anuriei, recuperarea functiei renale in cateva zile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Anus - enciclopedia universala

Anus:  Orificiu terminal al tubului digestiv, permitand defecarea. Principalele afectiuni ale anusului sunt: malformatiile congenitale, putin frecvente, care trebuie sa fie tratate chiar de la nastere; deficienta sfincterelor sau a sistemului nervos care le comanda, raspunzatoare de incontinenta anala; hemoroizii; leziunile inflamatorii si supurate, ca abcesul sau fistula anala (necesitand incizarea si drenarea); cancerul anusului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Anus artificial - enciclopedia universala

Anus artificial:  Imbinare chirurgicala a tubului digestiv la peretele anterior al abdomenului, practicata dupa chirurgie colica sau rectala cu ablatia unui segment de intestin. Segmentul imbinat poate fi colonul (colostomie) sau ileonul (ileostomie). Peretele colonului sau al ileonului este astfel deschis spre exterior printr-o incizie a peretelui abdominal, inlesnind evacuarea scaunelor intr-o punga etansa care nu permite exalarea mirosului. Dupa evacuarea intestinala, punga este schimbata (o data sau de doua ori pe zi). Anusul artificial este fie temporar, precedand restabilirea continuitatii intestinale, fie definitiv. Aparatura moderna pentru anusuri artificiale permite o foarte buna toleranta si o viata normala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 165 166 167

168

169 170 171 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct