´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 170

Anxietate - enciclopedia universala

Anxietate:  Tulburare emotionala care se traduce printr-un sentiment nedefinit de nesiguranta. Daca exista o anxietate "normala" care amelioreaza invatatura si performantele, anxietatea poate deveni si patologica: subiectul este atat de profund marcat incat nu mai poate sa se controleze. Anxietatea comporta trei caracteristici principale: presentimentul unui pericol vag si iminent, reactii psihice variate (senzatie de sufocare, palpitatii, transpiratie, uscarea gurii, vertije, tremuraturi, tulburari de tranzit), impresia penibila a neputintei sau slabiciunii in fata pericolului, fiecare simptom intarind sentimentul de punere in garda. Clasic, termenul de anxietate este dat laturii psihice a tulburarii, in timp ce laturii somatice i se rezerva termenul de angoasa. Bolnavul poate fi agitat, poate merge fara tinta sau poate ramane pironit pe loc de panica ce creste in el. Durata unei crize de anxietate este, in general, de una-doua ore. Cand crizele se repeta Ia un subiect care prezinta un fond anxios permanent, se vorbeste de nevroza de angoasa. Se bazeaza mai intai pe atitudinea anturajului pacientului, care trebuie sa ramana calm si linistit, fara a se induiosa excesiv, dar si fara agresivitate, nici cu dispret. Exista o intreaga gama de medicamente impotriva anxietatii (tranchilizante, benzodiazepine, betablocante, neuroleptice usoare si unele antidepresive), dar anxietatea nu poate fi tratata fara aviz medical, sub amenintarea unei agravari uneori legata de luarea abuziva de medicamente (farmacomanie). Tratamentul de fond se orienteaza adesea spre o psihoterapie. Tehnicile de relaxare, exercitiul fizic, o mai buna igiena a vietii constituie in toate cazurile un adjuvant remarcabil.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Anxiolitic - enciclopedia universala

Anxiolitic:  Medicament utilizat in tratamentul anxietatii si al diferitelor ei manifestari. Un risc impartasit prin numarul acestor produse este cresterea efectelor lor atunci cand sunt asociate cu alcoolul. Interactiunile cu alte medicamente sunt numeroase, de altfel, somnolenta pe care o provoaca un anxiolitic face periculoasa conducerea unui vehicul. Benzodiazepinele, desi putin toxice daca sunt respectate regulile de prescriptie, pot provoca o dependenta, chiar o adevarata toxicomanie. Utilizarea lor trebuie sa fie urmarita in mod special la fostii toxicomani,

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

AOL - enciclopedia universala

AOL:  (Application Oriented Language) - limbaj orientat pe aplicatii. AOQ (Average Outgoing Quality) - calitate medie la iesire.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aorta - enciclopedia universala

Aorta:  Principala artera a organismului, formandu-se de la baza ventriculului stang si distribuind sangele oxigenat de catre plamani in intreg corpul. Aorta poate prezenta diferite anomalii: o ingustare congenitala la nivelul istmului (coarctatie); o atingere a peretelui, in general de catre o placa de aterom, ducand la o dilatare (anevrism) sau la o ingustare a vasului. In ambele cazuri, formarea de cheaguri este frecventa si raspunzatoare de emboliile creierului si ale membrelor. O alta leziune ateromatoasa este disectia, clivajul producandu-se in grosimea peretelui. Toate aceste atingeri justifica un tratament chirurgical.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 167 168 169

170

171 172 173 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct