´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 174

Aparat digestive - enciclopedia universala

Aparat digestive:  Totalitate a organelor avand drept functie principala asimilarea alimentelor destinate sa aduca energia necesara pentru functionarea celulelor. Se obisnuieste sa se faca distinctia intre tubul digestiv si glandele digestive (ficat, pancreas). Tubul digestiv are un rol esential mecanic, de transportare a alimentelor. El este constituit succesiv din gura, cu limba si dintii, faringe, esofag, stomac, intestin subtire, colon si rect. Glandele digestive includ glandele salivare (parotide, submaxilare si sublinguale), ficatul, pancreasul sau glandele intestinului subtire. Glandele digestive participa la digestia alimentelor secretand sucuri care contin diferite enzime ale digestiei. Dintre organele aparatului digestiv, doar ficatul si intestinul subtire sunt indispensabile vietii. Patologia aparatului digestiv este foarte diversificata. Cancerele pot lua nastere la toate nivelurile aparatului digestiv (gura, esofag, stomac, colon, rect, ficat, pancreas). Tratamentele depind, in principal, de tipul de cancer, de organul afectat, de stadiul de evolutie a bolii. Constipafia este una dintre cauzele cele mai frecvente ale consultatiei medicale. Constipatii cronici sunt, in societatea noastra, persoane care au un regim alimentar sarac in fibre si o viata sedentara. O musculatura abdominala slaba este, de asemenea, unul dintre elementele problemei. Tratamentul consta in aceste cazuri deci, inainte de orice, intr-o schimbare a modului de viata. Diareea poate fi prezenta in diferite boli. Asa se intampla cu diareea din cazurile de SIDA, cu alternantele dintre diaree si constipatie din unele cancere digestive etc. Totusi, diareea este de cele mai multe ori unul dintre simptomele gastro-enteritelor virale, destul de obisnuite in fiecare an in colectivitatile de copii, ori gastroenteritelor bacteriene cauzate de intoxicatii alimentare (salmonelloze). Gastritele, inflamatiile stomacului, sunt favorizate de catre alcool si tutun, si pot provoca dureri si arsuri de stomac. Hepatitele sunt boli virale care afecteaza ficatul si care pot fi transmise indeosebi pe cale sangvina si pe cale sexuala. Herniile hialale sunt caracterizate prin trecerea unei portiuni de stomac in torace, prin canalul diafragmului pe unde trece esofagul. Ulcerele, bolile stresului, sunt localizate fie pe stomac (ulcerul gastric), fie pe duoden (ulcerul duodenal), ultimul fiind cel mai obisnuit.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aparat genital masculin - enciclopedia universala

Aparat genital masculin:  Totalitatea organelor masculine care permit reproducerea. La barbat, aparatul genital este strans legat de aparatul trinar. El cuprinde testiculele, epididimele, canalele defe-jente, veziculele seminale, prostata, precum si penisul. Testiculele, situate in burse, sunt de forma ovoida si o lungime de aproximativ 4 centimetri. Ele elaboreaza testosteronul (hormon masculin, ce actioneaza asupra dezvoltarii organelor genitale si asupra caracterelor sexuale secundare) si spermatozoizii. Epididimul, conduct situat in spatele testiculului, primeste spermatozoizii, pe care-i indreapta spre canalul deferent. Canalul deferent este situat in cordonul spermatic (pedicul ce contine testiculul si epididimul). Este vorba de un conduct foarte fin care leaga epididimul de ampulele deferentiale si de canalele ejaculatoare. El transporta spermatozoizii. Veziculele seminale sunt doua buzunare situate in spatele prostatei; ele fabrica plasma seminala, care, amestecata cu secretiile prostatice, va forma sperma cu spermatozoizii. Canalele ejaculatoare, care urmeaza veziculelor seminale, expulzeaza sperma in uretra in momentul excitarii sexuale. Prostata este o glanda care cantareste 15-20 grame, situata sub colul vezical si inconjura uretra. Ea secreta plasma seminala, care, asociata secretiilor veziculelor seminale si spermatozoizilor, va forma sperma. Penisul, sau membrul viril, este constituit din uretra, conductul care vehiculeaza urina in cursul mictiunii si sperma in cursul ejacularii, si cele doua organe erectile numite corpi cavernosi, care sunt flacide in stare de repaus; in cursul erectiei, ele devin rigide datorita afluxului de sange. Numeroase examene exploreaza aparatul genital masculin: spermograma (numararea spermatozoizilor, studierea formei lor, a mobilitatii lor, a vitalitatii lor etc.) poate permite diagnosticarea originii unei sterilitati masculine; dozarile sangvine ale testosteronului exploreaza functia hormonala a testiculului; ecografia este destinata descrierii veziculelor seminale, a prostatei si a testiculelor; ecograf

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aparat in medicina - enciclopedia universala

Aparat in medicina:  Ansamblu de organe care concura la indeplinirea unei functii fiziologice. Aparatul se distinge de sistem (ansamblul complex de elemente fara limitare la organe a caror suma de efecte produce o functie in totalitatea sa), ca si de cai (ansamblul drumurilor organice pline sau cavitare care vehiculeaza o functie de la punctul ei de origine pana la punctul ei de utilizare).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aparat locomotor - enciclopedia universala

Aparat locomotor:  Totalitate a tuturor organelor care permit deplasarea individului. Aparatul locomotor cuprinde oasele si articulatiile membrelor si coloana vertebrala, precum si ligamentele, muschii si tendoanele care le leaga unele de altele sau le actioneaza. Locomotia, care este o functie complexa, face sa intervina, in afara acestor organe, organele senzoriale (ochi, ureche) si receptorii senzitivi (organe microscopice), care culeg informatiile privind mediul si pozitia ansamblului corpului, precum si cele despre tensiunea muschilor. Sistemul nervos intervine si el: analizeaza aceste informatii si transmite ordinele catre muschi, care pun oasele si articulatiile in miscare multumita contractiilor lor succesive si coordonate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 171 172 173

174

175 176 177 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct