´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 173

Apa oxigenata - enciclopedia universala

Apa oxigenata:  Solutie antiseptica, dezinfectanta si hemostatica. Apa oxigenata este utilizata ca antiseptic sub forma unei solutii diluate, capabila sa elibereze oxigen gazos echivalent a 10 volume ale lichidului respectiv. Ea este indicata datorita capacitatilor sale de curatire a plagilor cutanate benigne si de asigurare a asepsiei acestora, precum si pentru proprietatile ei hemostatice (oprirea sangerarilor) in cursul epistaxisului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Apa subterana - enciclopedia universala

Apa subterana:  apa acumulata in porii, fisurile rocilor sau in golurile subterane.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aparat circulator - enciclopedia universala

Aparat circulator:  Ansamblu constituit din inima si vasele corpului uman. Ansamblul aparatului circulator face obiectul unei reglari foarte precise si complexe care intervine in mecanismele nervoase (nervii simpatici si parasimpatici), hormonale (rinichii si glandele medulosuprarenale) si umorale (sistemul renina-angiotensina-aldosteron, factorul antinatriuretic, prostaglandinele, kininele). Acest aparat permite astfel sa se transforme un debit pulsatil, datorat contractiilor regulate ale inimii, intr-un debit continuu in micile vase periferice, propice schimburilor intre sange si tesuturi. Aceste schimburi asigura aportul de oxigen si nutrimentele necesare functionarii diferitelor tesuturi si organe, si transportul deseurilor din metabolismul celular spre organele lor de eliminare naturala: plamani, rinichi. Aparatul circulator participa, de asemenea, si la echilibrul mediului interior prin functia sa de reglare a presiunii arteriale si a temperaturii intracorporale. Atingerile aparatului circulator sunt numeroase: anomalie a influxului electric cardiac sau o tulburare a ritmului cardiac; valvulopatie (atingere a valvulelor cardiace); atingere vasculara caracterizata printr-o stenoza (ingustare) sau printr-un anevrism (dilatare) al unei artere; disectie aortica (clivaj al peretilor aortei), adesea asociata cu un anevrism; flebita (obstructia unei vene printr-un cheag); insuficienta coronariana, cunoscuta sub denumirea de angor sau de angina pectorala, putand duce la un infarct miocardic in caz de astupare a unei artere coronare sau a uneia din ramurile in care aceasta se ramifica; hipertensiune arteriala; insuficienta cardiaca; malformatie congenitala a inimii, de gravitate variabila; miocardita (atingere a muschiului cardiac, de origine toxica, infectioasa sau inflamatorie), cardiopatie hipertensiva, valvulara sau ischemica, sau mio-cardiopatie (atingere a muschiului cardiac, de origine necunoscuta); endocardita (atingere inflamatorie sau infectioasa a tunicii interne a inimii), de origine infectioasa sau reumatismala; pericardita (atingere inflamatorie a invelisului extern al inimii).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aparat dentar - enciclopedia universala

Aparat dentar:  Dispozitiv fix sau mobil utilizat ca proteza dentara pentru a inlocui dintii lipsa, pentru a corecta pozitia unor dinti pe arcada sau pentru a compensa pierderile de substanta generate de malformatiile congenitale (fanta labiopalatina, de exemplu) sau de boli (cancer bucal).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 170 171 172

173

174 175 176 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct