´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 188

Arahnodactilie - enciclopedia universala

Arahnodactilie:  Alungire patologica a degetelor de la maini si de la picioare. Acestea, alungite si subtiate, amintesc prin forma lor ghearele paianjenului. Arahnodactilia este una dintre anomaliile morfologice care intra in sindromul lui Marfan, dar uneori se intalneste si izolat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Arahnoidita - enciclopedia universala

Arahnoidita:  Inflamatie subacuta sau cronica a arahnoidei (una dintre cele trei membrane care constituie meningele). O arahnoidita poate aparea la mai multi ani dupa o meningita purulenta sau o hemoragie meningeana. Ea mai poate sa se dezvolte si in contact cu un focar infectios rahidian ca o spondilita. Destul de frecvent, nu se gaseste nici una dintre aceste afectiuni si in acest caz se vorbeste de arahnoidita primitiva. Acestea variaza dupa localizarea si intinderea bolii. Poate fi vorba de dureri de cap, de crize de epilepsie, de atingeri ale radacinilor maduvei spinarii cu aparitia unor tulburari senzitive, de iritatie a maduvei spinarii cu aparitia de tulburari motorii (paraplegie sau tetraplegie) si genitosfincteriene (incontinenta urinara, de exemplu). Tratamentul este in esenta cel al cauzei infectioase (antibioterapie).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Arbaleta - enciclopedia universala

Arbaleta:  Arma de aruncat sageti sau proiectile, folosita in Evul Mediu. Puterea ei distructiva provenea de la arcul metalic, cu o bataie de pana la 300 m, care putea propulsa o sageata cu o viteza suficienta pentru a strapunge camasa de zale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Arbore Anti-vibratii - enciclopedia universala

Arbore Anti-vibratii:  Denumire mai putin folosita a arborelui de echilibrare, bazata pe faptul ca, prin utilizarea acestui arbore, se obtine obtine o ameliorare a vibratiilor specifice functionarii motoarelor cu ardere interna in V, arbore de echilibrare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 185 186 187

188

189 190 191 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct