´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 190

Arbore de derivare - enciclopedia universala

Arbore de derivare:  Reprezentarea sub forma unui arbore a secventei de derivari (rescrieri), folosind productiile unei gramatici independente de context, ce conduc la obtinerea unei propozitii in limbajul generat de gramatica. Tuturor simbolurilor din partea dreapta a unei productii le corespund in arbore noduri descendenti ai nodului corespunzator simbolului neterminal din stanga productiei. Frunzele arborelui corespund simbolurilor terminale ce compun propozitia generata. Construirea arborelui se poate face intr-o maniera descendenta (top-down) sau ascendenta (bottom-up). In primul caz notiunea corespunzatoare simbolului de start al gramaticii (in cazul limbajelor de programare este vorba de program sau de instructiune) este "explicata" prin rescrieri utilizand notiuni mai simple pana se ajunge la un sir de simboli din alfabetul peste care este construit limbajul (in cazul limbajelor de programare este vorba de atomi lexicali). In al doilea caz se face o abstractizare de notiuni pornind de la un sir de simboli din alfabet pana cand se obtine cea mai generala notiune (de exemplu trecere in contextul procesului de compilare are semnificatia de parcurgere integrala a datelor de intrare (adica a programului sursa sau a unei forme intermediare in care acesta a fost transformat), prelucrarea lor si memorarea rezultatului intr-un fisier sau in memorie. In general se incearca realizarea mai multor etape (faze) ale compilarii in aceeasi trecere.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Arbore de echilibrare - enciclopedia universala

Arbore de echilibrare:  Arbore prevazut cu contragreutati, antrenat de arborele cotit al motorului si destinat reducerii vibratiilor datorate fortelor si momentelor de inertie ale mecanismului motor. Este o componenta optionala a motorului, specifica doar anumitor motoare pentru care se doreste realizarea unui rafinament functional deosebit. Functie de numarul si dispunerea cilindrilor, se pot folosi unul sau doi arbori de echilbrare pe motor. Se mai numeste si arbore de compensare sau arbore anti-vibratii. Arbore motor Vezi: arbore cotit.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Arbore radial rasucit - enciclopedia universala

Arbore radial rasucit:  Arbore semiindependent folosit la suspensiile rotilor din spate ale unei masini cu tractiune frontala. O punte orizontala face legatura intre rotile din spate. Aceasta punte se poate rasuci pentru a reduce efectul cauzat de miscarea unei roti asupra celeilalte. Arborele radial rasucit este mult mai putin costisitor decat un sistem de suspensii independente si, de asemenea, mult mai compact.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Arbore rigid - enciclopedia universala

Arbore rigid:  Sustine rotile care nu sunt actionate de motor

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 187 188 189

190

191 192 193 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct