´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 212

Artera - enciclopedia universala

Artera:  Vas care vehiculeaza sangele inimii spre tesuturi. Arterele sunt tuburi flexibile cu pereti grosi. Diametrul lor se micsoreaza pe masura ce ele se departeaza de inima si se subdivid; ansamblul constituie arborele arterial. Ultimele lor ramificatii sunt arteriolele, care alimenteaza vasele capilare. Printre arterele principale, aorta (pornita din ventriculul stang) si ramurile sale de divizare distribuie sangele oxigenat, rosu, spre ansamblul tesuturilor, cu exceptia plamanilor; arterele pulmonare vehiculeaza sangele albastru, bogat in gaz carbonic, de Ia ventriculul drept spre plamani, unde el este oxigenat. O artera poate constitui obiectul leziunilor traumatice (orice plaga arteriala necesita o comprimare imediata in amonte, apoi o reparatie in mediu spitalicesc pentru a evita o hemoragie abundenta), degenerative si/sau inflamatorii (aterom, arterioscleroza, arterita etc.).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Artera carotida - enciclopedia universala

Artera carotida:  Artera a gatului si a capului. Exista doua carotide primitive, una dreapta, alta stanga. Cele doua vase merg de o parte si de alta a traheei de la baza gatului pana la inaltimea larginelui, unde se divid fiecare in doua ramuri principale, carotida interna si carotida externa. Carotidele au doua zone sensibile, de fiecare parte a gatului; sinusul carotidian, care intervine in reglarea tensiunii arteriale, si corpusculul carotidian, sau glomusul carotidian, care joaca un rol important in reglarea saturarii in oxigen a sangelui si in functionarea respiratiei. Intreruperea tranzitorie a circulatiei intr-o artera carotida poate provoca un accident ischemic tranzitoriu . Ocluzia uneia dintre aceste artere poate antrena un accident vascular cerebral.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Artera temporala - enciclopedia universala

Artera temporala:  Va is care iriga unele elemente ale fetei. Arterele temporale sunt in numar de patru, doua superficiale, doua profunde.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Artera, vena pulmonara - enciclopedia universala

Artera, vena pulmonara:  Vas care face legatura intre inima si plaman. Artera pulmonara. Acest trunchi arterial voluminos conduce sangele de la inima la plaman. Artera pulmonara porneste din ventriculul drept, de care este separata prin valvula pulmonara. Ea se indreapta in sus, apoi se separa sub arcul aortic in doua ramuri: artera pulmonara dreapta, mai lunga si mai marc (are trei ramuri lobare), si artera pulmonara stanga (cu doua ramuri lobare). Vena pulmonara. In numar de 4 (cate doua de fiecare parte), venele pulmonare se deschid in auriculul stang, in care aduc sangele oxigenat in plaman.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 209 210 211

212

213 214 215 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct