Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 213

Arteriografie - enciclopedia universala

Arteriografie:  Examen radiologie care permite vizualizarea directa a unei artere si a ramurilor sale, precum si studiul eventualelor anomalii ale teritoriului pe care il iriga. O arteriografie este realizata prin injectarea intr-o artera a unui produs de contrast iodat. Ea se numeste globala daca produsul este injectat intr-un trunchi arterial (aortografie) si selectiva atunci cand produsul este injectat intr-o ramura (artera renala, de exemplu). Arteriografia este utilizata, in principal, pentru stabilirea diagnosticelor preoperatorii; ea da posibilitatea sa se prevada caracterul mai mult sau mai putin hemoragie al unor interventii, sa se precizeze amplasarea vaselor si a leziunilor lor si sa se obtina informatii importante cu privire la circulatia venelor si arterelor. Arteriografia permite sa se localizeze o ingustare arteriala, un anevrism sau originea unei sangerari digestive. Ea detecteaza, de asemenea, unele malformatii ale vaselor (angioame, fistule), leziunile traumatice si patologiile ischemice, adica provocate de o intrerupere sau o diminuare a circulatiei sangvine (tromboza arteriala sau venoasa). Astfel, in cazul unui infarct intestinal, ea permite sa se constate o obliterare acuta prin tromboza sau embolie si diminuarea circulatiei sangvine. Arteriografia selectiva a arterei hepatice permite sa se precizeze extinderea unui cancer al ficatului. Arteriografia necesita o spitalizare de 24 pana la 48 ore. Ea se practica sub anestezie locala si poate duru de la 30 minute pana la doua ore. Efectele secundare sunt de doua tipuri: alergice si traumatice. Efectul alergic este cauzat de iodul continut de produsul de contrast. Alergia la iod se traduce prin greturi, vome, eruptii cutanate sau o scadere a tensiunii arteriale. Medicul trebuie sa se asigure de faptul ca pacientul n-a prezentat vreodata simptomele alergiei si, in caz ca da, sa-i prescrie in prealabil un tratament antialergic. Efectul traumatic consta intr-un risc mic de hemoragie locala. Este util, inainte de orice arteriografie, sa se verifice absenta la pacient a vreunei deficiente de coagulare. La fel, o data retras cateterul dupa examen, punctul de punctionare va fi puternic comprimat si supravegheat timp de 24 ore.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Arteriola - enciclopedia universala

Arteriola:  Vas sangvin de diametru mic care asigura legatura intre o artera si un capilar.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Arterioscleroza - enciclopedia universala

Arterioscleroza:  Boala degenerativa a arterei consecutiva distrugerii fibrelor musculare netede si a fibrelor elastice care o constituie. Sub termenul de arterioscleroza sunt reunite, in general, doua boli distincte. Arterioscleroza propriu-zisa este caracterizata printr-o ingrosare difuza a peretelui arterelor de calibru mic consecutiva depunerilor de aspect vitros, constituite, in principal, din proteine plasmatice, fara depozit lipidic. Arterioscleroza afecteaza arteriolele. Arterioskleroza cdK este adesea asociata arteriosclerozei, este caracterizata prin depuneri lipidice pe peretele arterial si este insotita uneori de mediacalcoza (calcificarea peretelui). Arterioscleroza, care este insotita de o imbatranire precoce a elementelor vasculare, este favorizata de un anumit numar de factori de risc cardiovascular intre care principalele sunt tabagismul, hipertensiunea arteriala, diabetul, obezitatea, existenta unui nivel ridicat de colesterol in sange, antecedente familiale de arterioscleroza si sedentarismul. Incidenta bolii creste cu varsta, procesul patologic fiind, de obicei, lent, dar progresiv. Proportia de barbati afectati de arterioscleroza este mai mare decat cea de femei. Arterioscleroza nu se manifesta decat atunci cand ingustarea arterei deranjeaza circulatia sangvina. Simptomele sunt atunci aproape aceleasi cu cele ale aterosclerozei: crize de angor, vertije, dureri. Leziunile pot evolua spre infarct al miocardului, arterita a membrelor inferioare, accident vascular cerebral sau insuficienta renala. Anumite examene permit sa se estimeze localizarea si extinderea bolii: radiografia simpla, ecografia vasculara sau arteriografia atunci cand este avut in vedere un tratament chirurgical sau o angioplastie (dilatarea unei ingustari arteriale cu ajutorul unei sonde cu balonas, montata pe un cateter de ghidare). Inainte de toate, tratamentul este preventiv si se bazeaza pe o ameliorare a igienei vietii (detensionare psihica, activitate fizica moderata, suprimarea tutunului, regim alimentar sarac in grasimi). Tratamentul medicamentos detine un rol restrans: vasodilatatoare si antiagre-gante plachetare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Arterita - enciclopedia universala

Arterita:  Leziune inflamatorie a unei artere. Prin extensie, acest termen grupeaza toate leziunile arteriale, oricare ar fi mecanismul lor de aparitie. O arterita se poate intinde de o maniera difuza sau se poate limita la un teritoriu vascular localizat (arterele membrelor inferioare, arterele coronare sau arterele carotide). Ea este uneori limitata la un singur vas (artera temporala in boala lui Horton, artera retiniana in arterita cu acelasi nume) sau la portiuni ale unui vas (periarterita nodoasa). b

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 210 211 212

213

214 215 216 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct