´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 241

ATA - enciclopedia universala

ATA:  (ATtAchment interface) - norma utilizata in trecut de realizatorii de hard discuri. In prezent aceasta norma a fost imbunatatita, utilizandu-se Fast ATA si Fast ATA-2.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

ATAPI - enciclopedia universala

ATAPI:  (AT Attachament Packet Interface) - defineste caracteris-tica unor echipamente periferice, precum cititoarele de CD-ROM si de banda, care pot fi conectate la toate PC-urile comercializate in prezent. Prezinta avantaje ca: posibilitatea folosirii mai multor placi de extensie, simplificand instalarea lor, si un excelent raport performanta/pret.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

ATARI - enciclopedia universala

ATARI:  Firma infiintata in anul 1976, realizatoarea unei productii de varf in domeniul jocurilor video. Are de asemenea si o productie de microcalculatoare, domeniu in care isi castiga o reputatie deosebita. Cele mai cunoscute produse din acest domeniu sunt seria de microcalculatoare ST (520 ST, 1024 ST, MEGA ST) bazate pe microprocesorul Motorola 68000, avand ca sistem de operare sistemul TOS. O alta serie bazata pe microprocesorul Motorola 68020 (32 Mhz) este seria TT (Atari TT 030), care foloseste ca sisteme de operare TOS-ul si UNIX-ul, fiind compatibila cu seria ST.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Ataxie - enciclopedia universala

Ataxie:  Dereglare a coordonarii miscarilor, legata nu de o afectare a fortei musculare, ci de un defect de coordonare a modului de functionare a musculaturii. Pentru ca realizarea unei miscari ca mersul, de exemplu, sa fie normala, este necesar nu numai ca forta muschilor implicati sa fie normala, ci, in plus, contractia lor sa intervina la momentul potrivit si sa fie perfect adaptata si coordonata; aceasta presupune o informatie permanenta asupra pozitiei lor. Acesta este rolul sensibilitatii profunde (proprietate pe care o poseda sistemul nervos de a primi, a analiza si a integra stimulii), cu ajutorul vederii si a aparatului vestibular (cuprinzand labirintul, organul urechii interne, responsabil de echilibru, si caile nervoase vesti-bulare ale trunchiului cerebral), sub comanda creierului mic. Atingerea oricareia dintre aceste structuri poate sa se afle la originea unei ataxii. Ataxia prin afectarea sensibilitatii profunde se caracterizeaza printr-un mers dezarticulat: gamba este aruncata inainte in mod brusc si prost orientata; piciorul ia contact cu solul prin calcai. Atunci cand ochii sunt inchisi, dereglarea se accentueaza. Ataxia cerebeloasa se caracterizeaza printr-un mers cu picioarele departate ca si cum bolnavul ar fi beat. Miscarile sunt executate cu o amplitudine exagerata. Miscarile alternative rapide sunt imposibile. Ataxia cerebeloasa este insotita, in general, de o dizartrie (dificultatea de a articula cuvinte). Uneori, cand leziunea nu afecteaza decat o jumatate a cerebelului, incoordonarea este limitata la membrele de pe aceeasi parte si este insotita de o tremuratura a acestor membre in cursul miscarilor voluntare. Ataxia labirintica se caracterizeaza printr-o tendinta de a cadea intr-o parte si printr-o deviere laterala in timpul mersului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 238 239 240

241

242 243 244 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct