´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 244

Ateneul Roman - enciclopedia universala

Ateneul Roman:  constructie inaugurata in 1886, arhitect francezul Albert Galleron, pe locul fostului circ bucurestean, prin subscriptie publica. A fost terminat in 1888. DarSocietatea literara "Ateneul roman", pentru construirea lacasului, a fost initiata in 1869, de un grup de intelectuali, printre care Constantin Esarcu, V.A. Urechia, dr. N. Kretzulescu. Cele 8 coloane ionice ale intrarii principale au proportii similare coloanelor templului Erechteion de pe Acropole. De jur imprejurul marii cupole a edificiului se pot deslusi sapate in zid numele unor invatati cunoscuti. Printre ele, cel al lui Miron Costin, Gh. Sincai, - d. Cantemir, Heliade Radulescu, Timotei Cipariu. Fresca salii mari infatiseaza o sinteza a istoriei romanesti, de la formarea poporului roman pana la Unirea Principatelor. Prima conferinta organizata in noul local a fost rostita de Alexandru Odobescu la 14 februarie 1888. Junimistii, dar si alte mari personalitati ale culturii romane, au tinut aici conferinte pentru cultivarea publicului. La 24 noiembrie 1890 aici au rasunat versurile inchinate de Vlahuta vechilor atenisti, cu prilejul aniversarii a 25 de ani de la infiintarea Societatii Ateneul Roman. Au urmat la tribuna Ateneului Nicolae Xenopol, B. St. Delavrancea, B. P. Hasdeu, Victor Babes si multi altii. Din 1953Ateneul este sediul Filarmonicii se Stat George Enescu. Cladirea a ramas pana astazi simbolulspiritului romanesc si nu trebuie uitat ca initiatorii acestul gest cultural fundamental au fost publicisti si scriitori.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Ateneul roman - enciclopedia universala

Ateneul roman:  Edificiu cultural in Bucuresti. Construit in stil eclectic, intre 1886 si 1888, dupa planurile arhitectului A. Galleron, prin staruinta lui Constantin Esarcu.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Atenuator de soc - enciclopedia universala

Atenuator de soc:  Un amortizor elastic folosit pentru a rigidiza treptat suspensia, pe masura ce aceasta atinge punctual maxim de comprimare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aterom - enciclopedia universala

Aterom:  Depunere lipidica pe suprafata interna a peretelui arterelor. Placa de aterom este vizibila pe peretele arterei sub forma unei simple pete galbui sau alburii, care prinde forma, contrastand cu restul suprafetei ramasa sanatoasa. Aceste placi sunt de marime variabila: de la cativa milimetri pana la cativa centimetri in diametru.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 241 242 243

244

245 246 247 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct