´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 243

Atela - enciclopedia universala

Atela:  Aparat destinat imobilizarii unei articulatii sau a unui membru fracturat fie temporar, ca prim ajutor, fie pe durata lunga pentru un tratament complet.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Atelectazie - enciclopedia universala

Atelectazie:  Prabusire a alveolelor unei parti a plamanului sau chiar ale unui plaman intreg, din cauza absentei ventilarii, o consecinta a obstructiei totale sau partiale a unei bronhii. Obstructia unei bronhii poate rezulta din mai multe fenomene: inhalarea accidentala a unui corp strain (aluna), astmul, formarea unui dop de mucus sau, mai rar, o complicatie a anesteziei geneiale. Au mai fost identificate si cauze cronice de atelectazie: obstructia unei bronhii printr-o boala a peretelui bronhie (tumora maligna sau benigna cel mai des) sau compresia cailor aeriene normale printr-o anomalie invecinata, de exemplu de catre ganglionii limfatici a caror origine este cel mai adesea canceroasa sau tuberculoasa. Simptomul principal al unei atelectazii este jena respiratorie. De asemenea, se pot constata o tuse si o durere toracica, legate, in general, de cauza subiacenta. Diagnosticul este stabilit printr-un examen clinic si printr-o radiografie toracica, care arata o opacitate bine delimitata, aflata pe un lob sau pe un segment pulmonar. Este acela al cauzei afectiunii: extragerea corpului strain prin fibroscopie bronsica, kineziterapie respiratorie sau fibroaspiratie in cazul formarii unui dop de secretii. O data obstructia disparuta, partea prabusita de plaman se reumfla, in general, treptat, dar unele regiuni pot ramane lezate in mod ireversibil

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Ateneu - enciclopedia universala

Ateneu:  (1964-1994; din 1997, lunar, trimestrial, apoi iar lunar, Bacau) - publicatie a Comitetului Regional, apoi Judetean pentru Cultura, Bacau. Dupa1989 si publicatie a Uniunii Scriitorilor. Fondator: George Bacovia. Ca si Astra din Brasov, Familia din Oradea, Cronica din Iasi, Orizont din Timisoara, Tomis din Constanta, Arges dinPitesti, Ramuri din Craiova s.a., a fost parte a unui program national de formare culturala, dar si ideologica (alaturi de construirea caselor de cultura, inclusiv la sate, ca si a bibliotecilor satesti, orasenesti si municipale) , toate aceste reviste aparand in intervalul 1964-1966, in aproape toate orasele capitala de judet, cu buget asigurat de stat. In jurul lor s-auformat scriitori, ceea ce a permis crearea de filiale ale Uniunii Scriitorilor. Condee din toata tara colaborau la aceste publicatii, se organizau simpozioane si intalniri pe profile de creatie, unele dintre reviste acordau premii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Ateneul roman - enciclopedia universala

Ateneul roman:  (1860-1861, Iasi) revista saptamanala, apoi lunara, cu profil literar si stiintific scoasa de V.A. Urechia. A colaborat uneori si B.P. Hasdeu. Este prima revista care da ideea acestui titlu, folosit apoi in mai multe imprejurari. Au aparut in ea foarte multe traduceri, de la Aristotel, Tacit, Platon, pana la Bossuet, Lamartine.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 240 241 242

243

244 245 246 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct