Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 265

Autoritarism - enciclopedia universala

Autoritarism:  Principiu al supunerii neconditionate fata de autoritate, opus libertatii individuale de gandire si de actiune. Autoritarismul este un sistem politic antidemocratic, intrucat puterea politica este concentrata in mainile unui conducator sau ale unei elite restranse, acestia nefiind constitutionali raspunzatori fata de cei pe care ii conduc. Difera de totalitarism prin faptul ca guvernele autoritare nu au o ideologie bine definita, tolereaza intr-o oarecare masura pluralismul in organizarea sociala, le lipseste puterea de a mobiliza intreaga populatie pentru realizarea obiectivelor nationale si isi exercita puterea intre niste limite previzibile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Autoritate - enciclopedia universala

Autoritate:  1. Drept, putere, imputernicire de a comanda, de a da dispozitii sau de a impune cuiva ascultare. 2. Organ al puterii de stat competent sa ia masuri si sa emita dispozitii cu caracter obligatoriu. Reprezentant al unui asemenea organ al puterii de stat. 3. Prestigiu de care se bucura cineva sau ceva. Persoana care se impune prin cunostintele sale, prin prestigiul sau.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Autorizatie informatica - enciclopedia universala

Autorizatie informatica:  Permisiune acordata unui utilizator de a accesa anumite informatii dintr-o baza de date. Un sistem de gestiune a bazelor de date poate permite sau interzice unui utilizator sa citeasca sau sa modifice informatii dintr-o anumita tabela a bazei de date, cu scopul de a preveni si impiedica folosirea neautorizata a datelor. De exemplu, un angajat al serviciului financiar al unei companii nu ar trebui sa poata sa modifice salariul unui angajat, sau sa poata accesa informatii confidentiale despre firma la care lucreaza.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Autorul abstract - enciclopedia universala

Autorul abstract:  Versiune a autorului concret, proiectata in opera; rezulta din lectura operei, nu tine, in mod obligatoriu, de intentia autorului concret si prezenta sa in text poate fi mai mult sau mai putin discreta; exprima in mod indirect o anumita viziune asupra lumii, care se poate deduce cin universul reprezentat, teme, idei, personaje; distinctia dintre autorul concret si autorul abstract se poate evidentia la nivelul optiunior politice, ideologice, filozofice, expirmate intr-o opera literara; nu o data aceste optiuni sunt in opozitie fata de cele ale autorului concret.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 262 263 264

265

266 267 268 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct