´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 266

Autorul concret - enciclopedia universala

Autorul concret:  Este creatorul real al unei opere literare cu o personalitate independenta de opera literara, cu propria sa biografie; apartine lumii reale, si nu lumii fictionale, deci traieste intr- o anumita epoca istorica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Autostabilitate - enciclopedia universala

Autostabilitate:  capacitatea sistemului de a-si mentine parametrii functionali prin intermediul propriilor procese, in conditiile solicitarii mediului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Autotransfuzie - enciclopedia universala

Autotransfuzie:  Injectare intravenoasa a unui subiect cu propriul lui sange, prelevat inaintea unei interventii chirurgicale sau in cursul acesteia. Primele autotransfuzii dateaza din deceniul al saptelea al secolului nostru, iar riscul de a contracta SIDA prin transfuzie a dus dupa 1987 la cresterea cererilor si a utilizarii acestei metode. Autotransfuzia micsoreaza probabilitatea de a se transmite primitorului un sange contaminat (cu virusul SIDA, dar si virusul hepatitei, cu agentii paludismului si ai sifilisului), ca si riscul de accidente trans-fuzionale prin incompatibilitatea de grup sangvin. Totusi, ea nu poate fi utilizata in caz de anemie severa sau cand starea generala a pacientului este precara. Dupa modul de obtinere a sangelui, se disting diferite tehnici de auto-transfuzie. Autotransfuzia amanata se practica in luna care precede interventia. Se efectueaza doua sau patru prelevari de aproximativ 400 mililitri fiecare la interval de o saptamana. Sangele, pregatit si conservat, este retransfuzat in momentul interventiei sau in orele ori zilele care urmeaza. Recuperarea preoperatorie se practica in cursul anumitor interventii. Sangele pierdut este recuperat cu ajutorul unor aparate speciale, apoi este filtrat si retransfuzat bolnavului. Aceasta tehnica poate fi izolata sau asociata precedentei tehnici. Hemodilutia preoperatorie, asociata tehnicilor precedente sau izolata, consta in prelevarea a doua sau trei unitati de sange (de 400 mililitri) cu 24 pana la 48 ore inaintea interventiei si in inlocuirea lor printr-un lichid mai putin dens cu scopul ca bolnavul sa-si pastreze volumul sau de sange total.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Autoturism - enciclopedia universala

Autoturism:  Automobil destinat transportului rapid de persoane si a bagajelor acestora, fiind prevazut cu 2 pana la maxim 9 locuri (inclusiv soferul), avand masa maxima autorizata de 3500 kg si caruia i se poate atasa o remorca usoara (max. 750 kg).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 263 264 265

266

267 268 269 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct