´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 268

AUX - enciclopedia universala

AUX:  (AUXiliary)- 1. Nume pentru dispozitiv logic; nume rezervat de sistemul de operare (OS) MS-DOS pentru un dispozitiv auxiliar standard. AUX de obicei se refera la primul port serial al sistemului, numit in mod obisnuit COM1. 2. Extensie de fisiere utilizate de sistemul Paradox.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Auz - enciclopedia universala

Auz:  Functie senzoriala care permite captarea sunetelor de catre ureche si transmiterea lor, prin intermediul nervului cohlear, la creier, unde ele sunt primite si analizate. Auzul este o functie posibila multumita sistemelor auditive periferice si a celui central. Sistemul auditiv periferic este format din urechea externa, medie si interna. Urechea externa (pavilionul si conductul auditiv extern) protejeaza urechea medie si actioneaza ca un receptor amplificand unele frecvente. Urechea medie, situata in casuta timpanului (cavitatea osului temporal), amplifica sunetele si asigura transmiterea lor urechii medii. O membrana elastica foarte subtire, timpanul, izoleaza urechea medie de exterior. Oscioarele (ciocanelul, nicovala si scarita) transmit vibratiile urechii interne. Trompa lui Eustachio comunica cu faringele si mentine constanta presiunea interioara. Urechea interna cuprinde cohleea, in fata, si sistemul vestibulosemicircular, in spate. Celulele ciliate externe ale cohleei amplifica mesajul sonor si il transmit celulelor ciliate interne, care atunci traduc informatia intr-un mesaj nervos. Sistemul auditiv centrul este constituit din fibre nervoase care, plecand de la celulele ciliate interne, se unesc la baza conductului auditiv pentru a forma nervul auditiv (nervii auditivi constituie a opta pereche de nervi cranieni), ca si din cortexul temporal, unde influxul nervos se transforma in senzatie constienta a mesajului auditiv si permite interpretarea de catre subiect.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Avalanse - enciclopedia universala

Avalanse:  deplasari bruste si rapide ale zapezii pe versantii cu pante inclinate in lungul unor culoare preexistente din zona muntilor inalti. Declansarea lor este determinata de panta versantilor, de starea stratului de zapada, de timp sau de activitati ale omului care deregleaza echilibrul zapezii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Avanfosa - enciclopedia universala

Avanfosa:  depresiune tectonica alungita, situata la contactul dintre platforma si structurile montane cutate. Se formeaza pe locul regiunii de geosinclinal.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 265 266 267

268

269 270 271 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct