´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 82

Albina - enciclopedia universala

Albina:  (1897-1916; 1922-1928; 1933-1937; 1945-1998) , saptamanal, Bucuresti - revista enciclopedica populara. La conducerea ei s-au aflat, printre altii, Spiru Haret (primul director) , C. Radulescu-Motru, Gh. Adamescu, George Cosbuc, Gheorghe Titeica, Victor Babes, A.D. Xenopol, Nicolae Iorga, Grigore Tocilescu, Titu Maiorescu, Ioan Slavici, G. Dem. Teodorescu, Octavian Goga, St. O. Iosif, Al. Vlahuta, B. St. Delavrancea, Sofia Nadejde, Ion Agarbiceanu s.a. Dupa 1948 devine revista Asezamintelor Culturale din Romania

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Albina domestica - enciclopedia universala

Albina domestica:  traieste intr-o colonie numita roi, care-si construieste cuibul intr-un adapost numit stup?. Cuibul este facut din randuri de alveole din ceara perfect hexagonale. Colonia este foarte bine organizata: ea este formata dintr-o regina, din cativa masculi (trantorii) si din mii de lucratoare care sunt femele sterile (acestea nu pot sa se reproduca). Regula de aur a coloniei este fiecare cu munca lui?! Masculii fecundeaza regina, aceasta depune in ritm nestavilit cate un ou pe minut, iar lucratoarele fabrica, intretin si aerisesc stupul, merg sa caute hrana (polen sau nectar de flori) si se ocupa de copiii reginei. O data depus intr-o alveola, fiecare ou se va metamorfoza, la capatul a 21 de zile, intr-o albina lucratoare care va pleca apoi sa recolteze nectarul. Albina lucratoare aduce nectarul la stup, il pune in alveole si apoi il acopera cu ceara. Din acest nectar se obtine faimoasa miere! Atunci cand o lucratoare gaseste un loc cu multe flori, ea isi anunta de indata tovarasele si le indica printr-un fel de dans unde este situata zona.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Albina romaneasca - enciclopedia universala

Albina romaneasca:  (1829-1835; 1837-1850) , bisaptamanal, Iasi - periodic politic- literar editat de Gheorghe Asachi. Prima gazeta in limba romana aparuta in Moldova. A continuat sa apara cu titlul Gazeta de Moldavia (1850-1858) . A avut ca supliment literar Alauta romaneasca (1837- 1838, Iasi) . Publicatia in ansamblul ei a fost una iluminista si, ca linie generala, contra revolutiei de la 1848 si a Unirii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Albinism - enciclopedia universala

Albinism:  Afectiune ereditara rara, caracterizata printr-o depigmentare totala sau partiala a pielii, parului si perilor. Frecventa albinismului este mai importanta la subiectii cu pielea inchisa la culoare. Aceasta afectiune este cauzata de un defect al metabolismului melaninei si este caracterizata printr-o absenta a acestui pigment care protejeaza pielea de radiatiile solare. Parul si perii albinosilor sunt albi, pielea decolorata, ochii lor sunt roz, cu irisul translucid de culoare gri albastrui. Acuitatea lor vizuala este mai putin buna decat cea medie. Ei constituie subiectii eritemelor solare (insolatii) si ai atingerii mai frecvente de cancere cutanate in raport cu cifra normala. Ei trebuie deci sa evite radiatia solara, sa poarte ochelari cu lentile colorate si sa aplice pe piele o crema solara cu mare grad de protectie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 79 80 81

82

83 84 85 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct