´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 84

ALC - enciclopedia universala

ALC:  (Automatic Level Control) - comanda automata a nivelurilor de semnal.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Alca - enciclopedia universala

Alca:  este o pasare cu penaj negru cu alb care se tine dreapta ca un si care seamana foarte mult cu pinguinii. Totusi, spre deosebire de pinguin, alca este o pasare zburatoare; pe de alta parte, ea traieste in regiunea arctica (Polul Nord), si nu in Antarctica (Polul Sud), ca pinguinul. Se hraneste cu plancton, peste, molu ste si crustacee, pe care le vaneaza inotand sub apa! Alca traieste in largul marii in cea mai mare parte a anului; nu vine pe tarm decat pentru perioada de reproducere. Atunci cuibareste in colonii si prefera falezele abrupte pentru a se proteja de principalul sau dusman, vulpea polara. Cu toate acestea, trebuie sa ramana foarte atenta la pescarusii carora le place sa-i manance ouale! Unicul ou pe care femela il depune direct pe pamant, adapostit dupa cateva pietre, este clocit putin mai mult de 1 luna. Dupa ce puiul iese din ou, parintii ii aduc pestisori. Catre varsta de 3 saptamani, tanarul paraseste deja adapostul si porneste pe mare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Alcalay, Leon - enciclopedia universala

Alcalay, Leon:  (1847 1920, Bucuresti) editor si librar. Familie de evrei sefarzi. A intemeiat la Bucuresti editurile Librariei Leon Alcalay si Libraria Universala Alcalay. Colectia Biblioteca pentru toti a fost tiparita la aceasta editura cu incepere din 1899 si acolo au aparut primele cataloage ale colectiei, ca si primul sistem de catalogare de editura din Romania.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Alcaloid - enciclopedia universala

Alcaloid:  Substanta azotata de origine vegetala, cu proprietati terapeutice sau toxice. Alcaloizii sunt adesea baze puternice combinate cu acizi, extrase din diverse plante (belladona, mac, brebenoc etc.) sau obtinute prin sinteza. Unii alcaloizi sunt utilizati ca antispastice digestive, colinergice, anticanceroase, analgezice, antipaludice sau antigutoase.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 81 82 83

84

85 86 87 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct