´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 83

Albinusa - enciclopedia universala

Albinusa:  Unul din numele sub care a circulat, in redactare slavona, cartea populara Floarea darurilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Albu, Florenta - enciclopedia universala

Albu, Florenta:  (n. 1 decembrie 1934, Floroaica, jud. Ialomita - d. 11 iulie 2003, Bucuresti) poeta. A absolvit Facultatea de Filologie la Bucuresti. A lucrat ca redactor si a fost legata de cercul Vietii Romanesti. A debutat in 1961 cu volumul Fara popas, evocare lirica a Baraganului si Deltei. A mai publicat Intrarea in anotimp 1964; Fata morgana, 1966; Masti de priveghi, 1968; Arborele vietii, 1971; Elegii, 1973; Ave, noemvrie, 1975; Umbra arsa, 1980; Poem in Utopia, 1983; Efectul de sera, 1987; Kilometrul Unu 1988, Premiul Asociatiei Scriitorilor, Bucuresti; Zidul martor, 1990; Anno Domini 1991, in care tipareste toate ineditele din perioada 1970-1989. Dupa 1989poezia capata un plus de duritate: Aurolac, 1997.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Albumina - enciclopedia universala

Albumina:  Proteina hidrosolubila sintetizata in ficat, constituind, impreuna cu globulinele, principalele proteine sangvine. Albumina reprezinta 55% din toate proteinele plasmei sangvine, in care cantitatile de albumina (albuminemia) sunt in jur de 40 grame la litru. O hipoalbuminemie (scaderea cantitatii de albumina din sange) poate fi cauzata de mai multi factori: un deficit in aportul alimentar in proteine, o dereglare a absorbtiei intestinale in cursul anumitor boli digestive, o anomalie a sintezei hepatice ca in cazul cirozelor, o pierdere excesiva prin scaune si mai ales prin urina (albuminurie). Acest ultim caz este consecinta trecerii, in mod normal in cantitate mica, a albuminei dar si a altor proteine plasmatice prin filtrul renal atunci cand rinichiul este afectat, de exemplu, in cursul unei hipertensiuni arteriale sau al unui diabet zaharat. Atunci se vorbeste de proteinurie. Hiperalbuminemiile (cresterea nivelului de albumina in sange), foarte rare, sunt aproape intotdeauna urmarea unei deshidratari.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Albuminurie - enciclopedia universala

Albuminurie:  Prezenta a unei proteine, albumina, in urina. Acest termen trebuie sa fie inlocuit prin cel de proteinurie (prezenta proteinelor in urina), deoarece in cursul bolilor de rinichi toate proteinele (si nu doar albumina) sunt detectate in urina.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 80 81 82

83

84 85 86 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct