´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 101

Bojinca, Damaschin T. - enciclopedia universala

Bojinca, Damaschin T.:  (n. 18 noiembrie 1802, Garliste, Caras-Severin - d. 17 august 1869, Dumbraveni, Suceava) istoric si publicist. A studiat la Varset, in Banatul Sarbesc, apoi la Timisoara, Szeghedin, Oradea, Pesta (Ungaria) . A lucrat, impreuna cu Moise Nicoara, pentru comunitatea romaneasca din Ungaria. A fost chemat in Moldova de Gh. Asachi, ca rector al Seminarului de la Socola, Iasi. Aflat in descendenta Scolii Ardelene, l-aeditat pe Petru Maior Istoria pentru inceputul ronilor in Dachia, 1834, dupa ce scrisese el insusi in latina o lucrare in apararea romanitatii poporului si culturii romane: Animadversio in dissertationem Hallensem sub titulo: Erweiss dass die Walachen nicht romischer Abkunft sind, 1827, lucrarea cu care polemizeaza fiind a lui Sava Tokoli, care sustinea originea slava a poporului roman. A publicat la Biblioteca romaneasca a lui Zaharia Carcalechi lucrari despre primele tentative de unire culturala si politica ale romanilor: Viata lui Dimitrie Cantemir, domnului Moldovei si printip in imparatia ruseasca, 1829; Vestitele fapte si perirea lui Mihai Viteazul, principului Tarii Romanesti, 1830. A fost printre primii care a publicat o cronologie a evenimentelor istoriei universale, ca si una a civilizatiei romane, urmarind insertia spatiului romanesc, integrarea lui in ansamblul lumii din trecut si din vremea sa: Istoria lumii pe scurt de la zidirea ei pana in anu' acesta, 1829; Anticile romanilor acum intaia oara romaneste scrise, 1832-1833. Apropiat de Gheorghe Asachi prin idealurile iluministe, a fost si unul dintre sustinatorii invatamantului generalizat in Moldova.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bol alimentar - enciclopedia universala

Bol alimentar:  Masa de alimente mestecate, inmuiate si aglutinate prin actiunea salivei, a dintilor si a limbii gata de a fi inghitita.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boli transmise prin animale - enciclopedia universala

Boli transmise prin animale:  Bolile virale, bacteriene sau parazitare, transmise de catre animale omului, fie direct (muscatura, zgarietura, intepatura), fie indirect (intepatura cu carcasa sau cu un os al unui animal mort). Animalele intervin in doua moduri diferite in transmiterea bolilor la om. Animalele rezervoare (micile rozatoare, pasarile, primatele, bovinele, caprele, porcii, fructele de mare etc.) asigura supravietuirea unui agent infectios (bacterie, parazit sau virus). Molustele pot transmite diferite tipuri de boala. Ingerarea molustelor care contin un germene patogen (bacterie, virus, parazit) este susceptibila, in anumite cazuri, sa provoace o boala infectioasa. Molustele sunt totusi si indirect responsabile de alte boli parazitare; de fapt, ele contribuie la dezvoltarea parazitilor servindu-le drept gazda intermediara.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bolile cu transmisie sexuala provocate de chlamidii - enciclopedia universala

Bolile cu transmisie sexuala provocate de chlamidii:  Acestea sunt cele mai frecvente boli transmisibile sexual. Infectia se manifesta la barbat printr-o uretrita (inflamatie a uretrei), cu scurgere si care se complica adesea printr-o epididimita (infectie a epididimului). La femeie, ea provoaca o cervicita (inflamatie a colului uterin) sau o salpingita (inflamatie a trompelor), putand sa se manifeste prin dureri abdominale si pelviene, printr-o febra, prin pierderi albe si prin sangerari in afara fluxului menstrual sau poate ramane asimptomatica: aceasta latenta si frecventa atingerilor trompelor explica numeroasele cazuri de sterilitate cauzate de chlamidii si subliniaza importanta unei depistari si a unui tratament intreprinse sistematic. Tratamentul infectiilor genitale cu chlamidii se bazeaza indeosebi pe administrarea de antibiotice (tetracicline si macrolide) timp de zece pana la douazeci de zile dupa gravitatea infectiei, pe cale intravenoasa in cazul afectarii salpingiene severe. Depistarea altor boli transmisibile sexual este intreprinsa sistematic, precum si tratarea partenerului sau partenerilor sexuali.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 98 99 100

101

102 103 104 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct