´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 102

Bolintineanu, Dimitrie - enciclopedia universala

Bolintineanu, Dimitrie:  (n. 1819 sau 1825, Bolintinul din Vale, jud. Ilfov - d. 20 august 1872, Bucuresti) - poet. A studiat la Liceul Sf. Sava, fiind coleg cu Ion Ghica, Gr. Alexandrescu, N. Balcescu. A fost trimis cu bursa Asociatiei Literare la Paris, unde a studiat la College de France cu Jules Michelet, Edgar Quinet, Adam Mieckiewicz, Saint-Marc Girardin. Dupa revolutia de la1848, pentru care se intoarce in tara, il aflamin exil la Paris, unde semneaza, alaturi de alti emigranti romani, Protestatii ale romanilor din Valahia, adresata guvernelor Frantei, Angliei, Austriei si Prusiei. I se permite sa se intoarca in tara in 1857, dupa ce calatorise la Constantinopol si prin Asia Mica si locuise o vreme in insula Samos, unde Ion Ghica era bei. Unionist, a fost ministru in timpul domniei lui AI.I. Cuza si redactor al ziaruluiDambovita (1858) . A scris poezie lirica deorientare romantica, sententioasa, muzicala, celebrand libertatea si patriotismul. A cultivat meditatia, balada, poemul epic byronian: Conrad, 1867, satira politica, legenda istorica: Legende sau basme nationale in versuri, 1858, evocarea exotica de tip hugolian si senzuala: Florile Bosforului, 1866. A scris romane de moravuri: Manoil, 1855, insemnari de calatorie, drame si monografii istorice. I-a aparut in Franta culegerea de versuri Brises d'Orient, 1866, pentru care Th. de Banville l-a considerat parnasian.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bolliac, Cezar - enciclopedia universala

Bolliac, Cezar:  (n. 25 martie 1813, Bucuresti - d. 25 februarie 1881, Bucuresti) - poet si publicist. Participant activ la revolutia din 1848. A fost, alaturi de Nicolae Balcescu, secretar al Guvernului Provizoriu. Dupa revolutie a fugit la Brasov, apoi la Atena si Paris, unde a ramas pana in 1857. A militat pentru Unire si a sprijinit reformele lui Al. I. Cuza. A fost director al Arhivelor Statului (1864) si deputat (ales in 1869) . A facut cercetari arheologice, fiindales membru onorific al Societe Fran

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bolocan, Gheorghe - enciclopedia universala

Bolocan, Gheorghe:  (n. 6 mai 1925, Tamna, jud. Mehedinti) slavist. Licentiat la Facultatii de filologie a Universitatii din Sverdlovsk, Rusia, specializare filologica la Universitatea Lomonosov din Moscova. Membru fondator al Asociatiei Slavistilor din Romania. A condus echipa Institutului de Lingvistica din Bucuresti care a alcatuit Arhiva fonogramica a graiurilor slave din Romania. Lucrari: Dictionar bulgar-roman, 1972; Dictionar frazeologic rus-roman, 2 vol., 1959-1960; Dictionar roman-rus, 2001.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bolsevic - enciclopedia universala

Bolsevic:  Comunist, membru al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Bolsevicii au evoluat spre folosirea unor metode de extrema stanga preluand puterea in stat in urma Revolutiei din Octombrie 1917.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 99 100 101

102

103 104 105 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct