Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 108

Botulism - enciclopedia universala

Botulism:  Intoxicatie alimentara provocata de bacilul anaerob Gram pozitiv Clostridium botulinum. Clostridium botulinum este prezent in sol, in ape si in organismele multor animale si produce spori care rezista la fierbere si la modalitatile de conservare (cu vin, cu otet sau prin afumare) utilizate in fabricarea conservelor in casa. Acesti spori secreta o toxina care inhiba secretia de acetil-colina care intervine in transmisia influxului nervos, provocand astfel paralizii in caz de ingerare a alimentelor care contin toxina. Uneori au fost semnalate cazuri de botulism si la consumatorii de conserve industriale (legume, peste). Boala debuteaza dupa cateva ore pana la 5 zile dupa consumarea alimentului infectat. Primele semne sunt adesea tulburarile de vedere (paralizie, diplopie, pseudoprezbitie) si o midriaza (dilatatia anormala si persistenta a pupilei). Ele sunt insotite de o uscaciune intensa a gurii, cu o dificultate la inghitire care poate presupune o angina. Pot aparea forme grave: encefalita, paralizie musculara, tulburari cardiace, chiar moartea subita. Tratamentul este pur simptomatic si impune adesea spitalizarea cu supravegherea deglutitiei, respiratiei si starii cardiace. In general, este recomandata injectarea de ser antibotulinic. Boala regreseaza in general lent, in cateva saptamani. Aceasta se bazeaza pe respectarea scrupuloasa a regulilor de pregatire alimentara si de taiere a animalelor. Conservele dubioase (capacul bombat, miros suspect) trebuie sa fie aruncate si neconsumate. Sterilizarea conservelor timp de o ora si jumatate la 120°C este o masura de igiena eficace, deoarece distruge toxina.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bougainvillea spectabillis - enciclopedia universala

Bougainvillea spectabillis:  Bougainvillea spectabillis este o planta cataratoare de o frumusete rara des intalnita in Grecia unde este descoperita peste tot dand o pata de culoare si un aer boem locului in care creste. Bougainvillea spectabillis este originara din Brazilia, si poate ajunge pana la 12 metri inaltime. Tulpina ei este puternica, lemnoasa, unele specii prezentand spini. Planta este ornamentala prin bracteele (frunzulitele de la baza florii) care pot fi colorate in nuante pornind de la rosu sau violet pana la galben, orange sau purpuriu. Aceste bractee au un aspect de pergament, de unde vine si denumirea plantei de "floare de hartie". Foarte multi confunda bracteele cu florile, dar florile de Bougainvillea nu sunt foarte aspectuoase ci sunt mici, de forma tubulara. Desi in locurile natale ea atinge dimensiuni apreciabile si capata aspectul unei liane viu colorate, in Romania nu va creste foarte mult, deoarece este o planta tropicala ce are nevoie de o temperatura de cel putin 10° C pentru a supravietui, deci pe timpul primaverii, verii si inceputul toamnei poate sta afara, insa iarna si in perioadele reci ghiveciul trebuie mutat in casa, intr-un spatiu luminat. Bougainvillea este o planta delicata, insa isi pierde usor florile si frunzele daca nu se acomodeaza cu spatiul unde este asezata. Pentru a avea flori sanatoase, frumoase si viguroase trebuie ferita de razele puternice ale soarelui in timpul verii, avand grija, in acelasi timp, sa aiba aer suficient, dar si destula lumina de la soare. Perioada de inflorire tine din aprilie pana in iunie. Se poate planta si in aer liber, unde este foarte decorativa, in cazul in care este condusa pe scarite, ca planta cataratoare. Plantarea in pamant este indicata a fi facuta dimineata foarte devreme cand se sapa o groapa ce trebuie sa fie putin mai mare decat diametrul si inaltimea ghiveciului, apoi se inlatura ghiveciul se se planteaza direct in pamant. In primele zile dupa plantare se acomodeaza si s-ar putea sa se observe efecte adverse, insa dupa trei-patru zile va incepe sa-si revina. La doua saptamani dupa ce este transplantata poate fi fertilizata. In acest loc, ea are nevoie de multa apa si trebuie sa i se administreze ingrasaminte chimice diluate. La venirea frigului se introduce intr-un loc adapostit, unde se va uda rar si se va transplanta din nou in ghiveci. Inainte de repunerea in vegetatie, specialistii recomanda sa fi transplantata intr-un amestec de pamant mai greu: o parte mranita, o parte compost, doua parti pamant de telina. Planta se va uda cu moderatie in perioada de crestere si inflorire, primavara si vara, iar pamantul in care este asezata trebuie mentinut reavan, iar iarna udarea se micsoreaza treptat, astfel incat substratul sa fie mai degraba uscat. Transplantarea se face primavara, dupa taieri, numai daca este nevoie. Fertilizarea se face vara, cu generozitate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boul moscat - enciclopedia universala

Boul moscat:  detine recordul in randul mamiferelor, pentru blana cu cele mai lungi fire. Acestea ating lungimea de 1 metri si formeaza o manta groasa de lana care ii permite sa reziste foarte bine la temperaturile glaciale care domnesc in zonele in care acesta traieste: tundra canadiana arctica, Alaska si Groenlanda. Aceste temperaturi pot scadea pana la 56°C. Boul moscat traieste in turme care cuprind pana la 60 de indivizi. In timpul lungii parade nuptiale, masculii scot mugete surde si grave si se infrunta violent pentru a obtine favoarea femelelor. Femela aduce pe lume un vitel o data la 2 ani. Atunci cand turma este atacata de lupi, boii moscati adulti se aduna la un loc, formand un cerc strans in jurul viteilor si se folosesc de coarnele lor ascutite pentru a se apara.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boureanu, Radu - enciclopedia universala

Boureanu, Radu:  (n. 9 martie 1906, Bucuresti - d. 4 septembrie 1997, Bucuresti) - poet, actor, pictor A absolvit Academia de muzica si Arta Dramatica, fiind actor la Teatrul National (1929- 1931; 1945-1947) . A infiintat, impreuna cu Zaharia Stancu, revista Azi. A fost redactor sef la Viata Romaneasca (1967-1974) . Ca pictor a fost premiat la Saloaneledin 1942 si 1947. Poezia se resimte de pe urma picturii: Zbor alb, 1933 - debut, Premiul Societatii Scriitorilor; Premiul Academiei Romane; Golful sangelui, 1936, Premiul Societatii Scriitorilor; Cai de apocalips, 1939; Sangele popoarelor, 1942, Premiul Societatii Scriitorilor; Cantec Cetatii luiBucur, 1959. A scris si teatru: Lupii, 1952, Premiul de Stat; Satul fara dragoste, 1955, Premiul Uniunii Scriitorilor. Apoi lirica sa devine una a meditatiilor grave: Planeta nebunilor, 1979; Frumusetile oarbe, 1982; Oceanul intrebarilor, 1985; Albastra umbraa tristetii, 1986; Dulce uragan, 1989. In 1970 a primit Premiul Bienalei Internationale de Poezie de la Knoke la Zoute, Belgia. A tradus din Pablo Neruda, A.N. Ostrovski, Tolstoi, Verhaeren s.a.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 105 106 107

108

109 110 111 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct