´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 105

BOS - enciclopedia universala

BOS:  (Basic Operating System) - program utilitar de gestiune a programelor sistemului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bosa serosangvina - enciclopedia universala

Bosa serosangvina:  Tumefactie formata de o efuziune de ser si sange la nivelul subcutan al pielii capului la nou-nascut. Bosa serosangvina este consecinta unei presiuni exercitate pe bolta craniana a copilului in timpul nasterii, adesea de catre un forceps sau de catre o ventuza. Aceasta leziune total benigna dispare in cateva zile fara sechele. Ea poate contribui la agravarea icterului noului-nascut sau la prelungirea duratei lui, din cauza degradarii progresive a hemoglobinei continute in bosa serosangvina.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bosimanii si hotentotii - enciclopedia universala

Bosimanii si hotentotii:  Bosimanii si hotentotii formeaza grupul "khoisan" si au in comun o civilizatie materiala foarte rudimentara si vorbesc limbi in care singurul punct comun este scoaterea unui sunet numit "clic", ca efect al limbii pe cerul gurii. Toponimul de "hotentot" a fost dat de olandezi, in anul 1685, populatiei din Africa de Sud. In timp ce aceste populatii cantau si dansau, olandezii nu auzeau decat silaba hot, hot, hot. Hotentoti sunt pastori nomazi; ei au adoptat cresterea bovinelor, ovinelor si caprinelor de la populatia olandeza. Originea hotentotilor este neclara. Este posibil, dupa parerea unor specialisti, sa se fi nascut din melanjul dintre bosimani si populatia bantu (hamita), in primele secole dupa anul 0. In secolul al IV-lea existau deja, in regiunile Limpopo si Natal. O parte dintre ei au emigrat spre nord, la inceputul secolului al XIX-lea. In anul 1850 se regaseau, sub numele de korana, in razboi cu populatiile sotho si ngoni. Un spatiu de rezistenta a fost in Namibia, unde populatia Nama a obligat grupurile de hotentoti sa inainteze spre regiunea Cap, ocupata de germani in secolul al XIX-lea. In Namibia, populatia Herero si populatia Ovambo au rezistat dupa stabilirea protectoratului german, la finele secolului al XIX-lea. Insa, rebelii hotentoti au fost exterminati de generalul german Lothar von Trotha, in proportie de 75-80%. Hotentotii Damara, repartizati in Namibia, in numar de circa 100.000 persoane, au venit dinspre nord, respectiv din Africa de Vest si au adoptat limba hotentotilor Nama (in jur de 60.000 in prezent), dar si modul de viata nomada apropiat de cel al bosimanilor. In secolul al XVII-lea se ocupau cu artizanatul si ii aprovizionau pe herero si bosimani cu unelte, oale si bijuterii. Poporul Herero, in numar de circa 100.000 de personae, a provenit din zona Marelui Rift.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bostan, Grigore - enciclopedia universala

Bostan, Grigore:  (n. 4 mai 1940, Budinet, jud. Storojinet, reg. Cernauti) - poet si istoric literar. A absolvit Filologia la Universitatea din Cernauti si s-a specializatla Universitatea Lomonosov din Moscova. Profesor de romana la Universitatea din Cernauti. Membru al Academiei Scolii Superioare din Ucraina (1993) , membru de onoare al Academiei Romane (1991) , membru al Danubian Academic Society of America (1993) . Scrie o poezie discursiva: Cantece de drum, 1982; Revenire, 1990; Vitrina manechinelor, 1992; Cetatea de sus, 1994; Dincolo de varsta, 1996; Poem bucovinean, 1998 si studii care definesc spatiul cultural al romanilor bucovineni: Corelatie tipologica si contacte folclorice, 1985; Literatura romana din Bucovina 1996; Poezia populara romaneasca in spatiul carpato- nistrean, 1998, Iasi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 102 103 104

105

106 107 108 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct