´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 11

Balista - enciclopedia universala

Balista:  Masina de razboi folosita in antichitate pentru lansarea de sulite si proiectile de plumb, fier sau piatra.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Balmus, Constantin - enciclopedia universala

Balmus, Constantin:  (n. 25 mai 1898, Rungeni, jud. Vaslui - d. 13 iulie 1957, Bucuresti) - cercetator. A absolvit Literele si Filosofia la Iasi, s-a specializat in greaca si latina la Bonn, Berlin si Scoala Romana din Roma. Doctor docent, profesor la Universitatea din Iasi si Bucuresti. Calatorii de studii in Franta, Grecia, Elvetia, Germania. Membru al Academiei (1948) . Unul dintre cei mai recunoscuti specialisti ai domeniului. A lasat Istoria poeziei latine in epoca arhaica, 1927; Curs de gramatica istorica a limbii latine, Fonetica, morfologia, sintaxa, 1936; Antologie latina, 10 vol.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Balneoterapie - enciclopedia universala

Balneoterapie:  Ingrijire prin bai a corpului intreg sau a uneia din partile sale. Balneoterapia este utilizata in cura afectiunilor reumatismale, dermatologice si otorinolaringologice. Se utilizeaza diferite tipuri de ape carora li se adauga sau nu solutii medicamentoase. Baile medicamentoase se fac in cada unde pot fi introduse numeroase substante medicamentoase. Baile antiseptice (triclocarban, clorhexidina, permanganat de potasiu) se impun in dermatozele infectate. Baile emoliente (amidon, ovaz, ulei de soia, ulei de arahide etc.) permit o inmuiere a excesului de keratina epidermica (psoriazis, keratodermii, uscare cutanata, xeroza). Baile antipruriginoase (produse vegetale, ulei mineral, lipoproteine) sunt prescrise mai ales pentru pruritele alergice. Baile termale utilizeaza apele de izvor termal la temperatura de iesire la suprafata, racite sau incalzite. Izvoarele sunt indicate pentru diferite afectiuni dupa compozitia apei (bogata in calciu, in sulf, in fier, in cupru, in sulfati, in bicarbonati, in bioxid de carbon etc.). Baile de namol sunt obtinute prin amestecarea apei termale cu un noroi. Ele sunt indicate in special in tratamentul reumatismului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Balogh Edgar - enciclopedia universala

Balogh Edgar:  (n. 7 septembrie 1906, Timisoara - d. 19 iunie 1996, Cluj) -istoric literar si publicist. A absolvit liceul la Bratislava (1924) si universitatea la Praga (1924-1928) . Din 1937 s-a dus la Brasov, apoi la Cluj, ca publicist. A fost redactor sef al revistei Korunk (1957-1970) . Autor al unei istorii a publicisticii maghiare din Romania. A publicat volume de publicistica: Egyenes beszed (Cuvant drept) , 1957; En tintas esztergapadom (Strungul meu patat cu cerneala) , 1967. Proza sa este axata mai ales pe elementul autobiografic: Mesterek es kortarsak (Maestrii si contemporanii) , 1975. Si-a scris confesiunile: Intelmek, 1972 si mai multe lucrari dedicate revistei Korunk.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 8 9 10

11

12 13 14 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct