´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 10

Balcanism - enciclopedia universala

Balcanism:  concept definit generic prin apartenenta la lumea orientala, dar cu pigment folcloric specific popoarelor din Peninsula Balcanica. In termeni artistici se traduce prin gustul pentru pitoresc, culoare, aparenta superficialitate, rafinament al abordarii existentei, hedonism. Tipic si scris programatic pentru ilustrarea balcanismului este ciclul de poeme Isarlak de Ion Barbu.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Balcescu, Nicolae - enciclopedia universala

Balcescu, Nicolae:  (n. 29 iunie 1819, Bucuresti - d. 29 noiembrie 1852, Palermo, Italia) - istoric si scriitor. A studiat la Colegiul Sf. Sava, unde i-a avut colegi pe Gr. Alexandrescu, - d. Bolintineanu, Ion Ghica, iar ca profesor pe Eftimie Murgu. In 1840 a organizat, impreuna cu Ion Ghica si Christian Tell societatea secreta Fratia, care a initiatmiscarea revolutionara de la1840 a lui Mitita (Dimitrie) Filipescu. Atiparit, in Magazin istoric pentru Dachia (scos de el in colaborare cu August Treboniu Laurian, in 1845) , lucrarile Puterea armata si arta militara la moldoveni in timpurile marirei lor si Despre starea sotiala a muncitorilor plugari in Principatele Romane in deosebite timpuri. In 1846 a plecat la Paris, unde l-a intalnit pe Mihail Kogalniceanu. A fost unul dintre promotorii revolutiei de la 1848, detinand functia de secretar al Guvernului Provizoriu alaturi de Cezar Bolliac. Dupa inabusirea revolutiei, desi bolnav de tuberculoza, a fost exilat fara dreptul de a se mai intoarce in tara. in 1850 a publicat La Question economique des Principautes Danubiennes (Chestiunea economica a Principatelor dunarene) , folosita de Karl Marx (in versiunea lui Elias Regnault) in Capitalul. Lucrarea sa cea mai cunoscuta, care l-a consacrat ca istoric si scriitor, este Romanii supt Mihai- VoievodViteazul, 1849-1852, publicata postum de catre AI. I. Odobescu, 1878, important monument de limba romana literara si documentare stiintifica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Balena - enciclopedia universala

Balena:  isi alapteaza puii si respira aer prin plamani (la suprafata apei, prin narile care sunt situate pe crestetul capului). Balena albastra este cel mai mare animal de pe planeta: la nastere, ea cantareste 2 tone si are o lungime de 7 m; ca adult, ajunge la o lungime de 33 metri si la o greutate de 150 de tone (cat cantaresc 25 de elefanti!). In ciuda greutatii ei, balena este o foarte buna inotatoare: poate atinge viteza de 50 km/h si poate chiar face salturi afara din apa. Ea poate ramane sub apa aproape 2 ore si se poate scufunda pana la o adancime de 500 metri. Se hraneste cu crevete minuscule (krill), filtrand enorme cantitati de apa printre fanoanele cu care este inzestrat maxilarul ei superior. Pescuitul intensiv aproape ca a exterminat balenele. Astazi, acest pescuit este interzis, dar, din pacate, multe tari inca il practica. In afara omului, singurul inamic al balenei este orca, ce ataca exemplarele tinere.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Balint Tibor - enciclopedia universala

Balint Tibor:  (n. 12 iunie 1932, Cluj) -scriitor de etnie maghiara. Dupa ce a absolvit liceul in orasul natal, a devenit redactor la ziarul Igazsag din Cluj si apoi la Napsugar, dinacelasi oras. A debutat in 1936 cu volumul de nuvele Csendes utca (Strada linistita) . A mai scris despre periferia Clujului interbelic: Zokogo Majom ( Maimuta plangareata) , 1969, Premiul Uniunii Scriitorilor. A mai publicat volumul remarcabil Kenyer es gyertyalang Paine si foc la lumanare) , 1975, tradus cu titlul Cainii dupa gratii, 1978; Zarandoklas a panaszfalhoz (Pelerinaj la zidul plangerii) , 1978, Premiul Uniunii Scriitorilor; Babel toronyhaza (Blocul de la Babilon) , 1996. A tradus in maghiara pe G.M. Zamfirescu, Eugen Barbu s.a.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 7 8 9

10

11 12 13 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct