´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 9

Balanta comerciala - enciclopedia universala

Balanta comerciala:  raportul dintre valoarea marfurilor importate in tara si cea a marfurilor exportate din ea intr-un an.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Balanta energetica - enciclopedia universala

Balanta energetica:  coraportul dintre productia (extragerea) diferitelor tipuri de combustibili si consumul lor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Balantidioza - enciclopedia universala

Balantidioza:  Este cauzata de Balantidium coli, care infesteaza colonul. Acest tip de infestare are loc mai mult la porci si destul de rar la oameni, dar nu trebuie sa fim indiferenti in privinta acestui parazit.Pentru a evita infestarea cu Balantidium coli, trebuie sa gatim carnea de porc bine, adica sa nu o lasam in sange si evitati sa consumati apa potabila din surse dubioase, care pot contine acest virus. Acest tip de boala, adica boala care se transmite de la animal la om, se numeste zoonoza. Simptomele care isi fac prezenta atunci cand esti infestat cu Balantidium coli sunt scaunele mucoase unde isi face prezenta si sangele, care se poate transforma in hemoragie, si dureri abdominale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Balbaiala - enciclopedia universala

Balbaiala:  Perturbare a elocutiunii, caracterizata prin ezitare, repetare sacadata, pauze penibile si chiar impiedicare completa a facultatii de a articula. Balbaiala este o tulburare frecventa la copil, mai ales in randurile baietilor. Cauza balbaielii nu a fost stabilita cu certitudine. Balbaiala poate depinde de cauze afective (soc emotiv intens, hiperemotivitate nevrotica) sau poate fi consecinta unei dezvoltari senzorimotorii defectuoase. Incidenta sa familiala (intre 30 si 35% din cazuri) a dus la incriminarea unui factor ereditar. Balbaiala survine la copil in timpul perioadei de achizitionare a vorbirii si limbajului, in general intre 18 luni si 9 ani. Aparitia sa se face in mod insidios, intinzandu-se pe mai multe saptamani sau mai multe luni; ea este marcata prin tulburari episodice: copilul se balbaie atunci cand se afla in faze de excitatie sau de stres, ori atunci cand se grabeste sa comunice. Ulterior, tulburarea poate deveni cronica. Se observa semne asociate: tulburari motorii, afectand fata, muschii respiratori, si fenomene vasomotorii (inrosirea fetei, hipersalivatie). In plus, un sfert din copiii balbaiti prezinta in paralel o intarziere in dezvoltarea vorbirii si a limbajului. Balbaiala este puternic influentata de contextul emotional. Unele situatii (ca telefonul) tind sa amplifice tulburarea. Ea se atenueaza atunci cand copilul striga sau cand sopteste si nu afecteaza cantatul. Lectura, recitarea o atenueaza de cele mai multe ori. Balbaiala in sine, atunci cand este de durata, genereaza un mare numar de reactii emotionale consecutive sentimentului de a fi incapabil sa vorbeasca in mod corect. Ea poate fi autointrctinuta prin teama de a se balbai. Tratamentul se bazeaza in esenta pe reeducarea ortofonica. Aceasta pare in mod particular indicata si eficace in balbaiala copilului de varsta mica. Ea se impune cu atat mai mult in mod imperios cand balbaielii i se adauga o intarziere in vorbire si limbaj. Exista diferite tehnici de reeducare ortofonica, adaptate la varsta si la comportamentul fiecarui copil. In caz de balbaiala fiziologica, se recomanda parintilor sa nu repete cuvintele copilului care incepe sa vorbeasca, cu scopul de a nu favoriza repetarile si de a nu fixa fenomenul. De cativa ani s-au dezvoltat tehnici terapeutice, ca psihoterapia comportamentala, care se adreseaza mai degraba copilului mare, copilului care a cunoscut descurajarea, rusinea, dificultatile de afirmare din cauza balbaielii sale. Psihoterapiile de tip psihanalitic dau rezultate in cazurile in care predomina o suferinta psihologica. Unele medicamente pot fi uneori prescrise in formele severe. Aproximativ 80% dintre copiii atinsi de balbaiala se vindeca, si aceasta inaintea varstei de 16 ani. Este util sa se repereze dificultatile de instalare a vorbirii si limbajului la copilul foarte mic cu scopul de a le trata cat mai devreme posibil, ceea ce permite adesea sa se evite aparitia balbaielii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 6 7 8

9

10 11 12 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct