´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 131

Buburuza - enciclopedia universala

Buburuza:  este o insecta coleoptera mica si draguta, adesea colorata in rosu, portocaliu sau galben cu puncte negre. Cu siguranta ca si tu ai pus o buburuza rosie cu puncte negre sa alerge pe mana ta pana cand aceasta, ajungand la capatul degetului, si-a luat zborul! Aceasta gaza, denumita si boul-Domnului, este foarte utila. Ea protejeaza plantele din gradinile noastre hranindu-se cu o serie intreaga de insecte daunatoare (paduchi de plante, acarieni, cosenile). Se estimeaza ca o buburuza mananca in jur de 3.000 de paduchi de plante in rastimpul scurtei sale vieti. Ea se hraneste si cu frunze. Buburuzele se imperecheaza primavara. Femela degaja atunci un miros caracteristic, care atrage masculii. Ea moare la putin timp dupa ce sia depus ouale (face intre 3 si 300 de oua, in functie de specie). In 4-5 saptamani, din ou iese o larva care apoi devine o nimfa colorata si, in fine, o buburuza adulta. Aceasta din urma nu traieste mai mult de un an.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bucentaur - enciclopedia universala

Bucentaur:  1. Fiinta fabuloasa, jumatate om, jumatate taur. 2. Corabie aurita de pe care dogii Venetiei aruncau in valuri (la incoronare) un inel, semn al logodnei cu Marea Adriatica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Buciuc - enciclopedia universala

Buciuc:  Steag turcesc sau tataresc, format dintr-o jumatate de coada de cal fixata pe o prajina (care era insemnul unor demnitati turcesti).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Buciumul - enciclopedia universala

Buciumul:  (1862-1864, Bucuresti) - gazeta politica si literara scoasa de Cezar Boliac, considerata continuatoarea publicatiei cu acelasi titlu aparuta la Paris in 1857. Bisaptamanal, apoi cotidian. A fost suspendata ca urmare a unui atac la adresa guvernului lui Mihail Kogalniceanu. Au aparut articole de istorie, geografie, cronici de spectacole, proza si poezie, critica literara. Directorul publicatiei vizeaza totalitatea culturii romane, fiindca, pe langa literatura propriu-zisa, se ocupa si de alte zone (teatrul de pilda) , dar si de politicile culturale, de legislatia culturala etc., ceea ce era o premiera in epoca. Dupa ce i s-a interzis aceasta publicatie a scos, ca o contiuare programatica a ei, Trompeta Carpatilor".

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 128 129 130

131

132 133 134 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct