´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 134

Bufeu de caldura - enciclopedia universala

Bufeu de caldura:  Senzatie de caldura subita si trecatoare (care nu dureaza decat 1-2 minute) resimtita pe fata, gat si torace, insotita de transpiratii si de frisoane. Bufeurile de caldura constituie intotdeauna semnele unei modificari a activitatii hormonale. Cel mai des, ele sunt consecutive unei diminuari a productiei de estrogeni in timpul menopauzei. Uneori, ele survin dupa o histerectomie totala cu castrare (ablatia ambelor ovare). Bufeurile sunt favorizate de emotii si de schimbarile temperaturii exterioare. Aparitia lor este imprevizibila si incontrolabila, iar intensitatea lor variabila. Tratamentul bufeurilor de caldura consecutive menopauzei sau castrarii chirurgicale se bazeaza pe hormono-terapia substitutiva. Unele medicamente neuroleptice pot fi utilizate daca sunt contraindicati hormonii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bufnita - enciclopedia universala

Bufnita:  este o pasare discreta, cu ochii mari si galbeni si cu privirea fixa, pare iesita dintr-o poveste de groaza. Ciufurile pe care bufnita le are de ambele parti ale capului sunt smocuri de pene care imita urechile unei pisici. Bufnita este o pasare rapitoare care vaneaza noaptea, ajutata de vederea si auzul sau foarte dezvoltate. Ea zboara fara zgomot, ceea ce ii permite sa se napusteasca asupra prazii fara sa-i lase acesteia timp sa se zbata. Cum este adesea cazul la pasarile de prada, femela este mai mare decat masculul si ea este cea care hraneste si apara puii. Ea nu-si construieste un cuib, ci isi depune si isi cloceste ouale intr-un cuib vechi, parasit, al altor pasari, intr-un copac scorburos sau uneori chiar pe sol, intr-o vizuina abandonata de cainele-preriilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Buhaiul de balta (Botaurus stellaris) - enciclopedia universala

Buhaiul de balta (Botaurus stellaris):  Este o pasare iubitoare de apa, intalnita mai ales in apropierea baltilor cu mult stufaris. Putem spune ca este o pasare specifica Europei de Est, unde cuibareste si isi creste puii. Este o pasre retrasa si sfioasa pe care o putem observa si fotografia destul de greu. Datorita habitatului restrans si limitat pe care il foloseste pentru cuibarit (intinderile mari de stuf des marginit de ape relativ adanci, bogate in peste) exista o oarecare fragilitate in existenta unei populatii stabile. Coloritul general al buhaiului de balta este galben-caramiziu cu striatii negre. Corpul este indesat iar picioarele si ciocul sunt relatic scurte daca ne raportam la familia starcilor din care face parte. Lungimjea corpului este de 70-80 cm, anvergura aripilor de 1,25 - 1,30 m iar greutatea este de aproximativ 1kg. Cuibul buhaiului de balta este construit in zone izolate, pe plauri sau in stufarisuri dese. De multe ori masculul se comporta ca o pasare poligama iar femela cloceste singura cele 4-6 oua timp de 25 de zile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Buicliu, Grigore Mithridate - enciclopedia universala

Buicliu, Grigore Mithridate:  n. 15 decembrie 1840, Iasi - d. 13 decembrie 1912, Bucuresti) traducator. Origine armeana. A studiat la Colegiul Armean din Paris, a terminat Dreptul la Iasi. Biblioteca sa, cu lucrari rare despre istoria migratiei armenilor, a fost lasata prin testament Academiei Romane. Junimist. A tradus cronica armeana in versuri a lui Minas Tokattki Cant de jalire asupra armenilor din Tara Vlahilor, 1895. A scris Camenita sau Cronica armenilor din Polonia si Moldova, 1906, primul studiu de pe teritoriul romanesc de acest fel, care recunoaste migratia locuitorilor din spatiul Armeniei de azi inca din perioada neolitica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 131 132 133

134

135 136 137 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct